Kilenc kolozsvári bölcsőde várja a magyar gyerekeket a következő tanévben

Kilenc állami bölcsőde indít Kolozsváron magyar nyelvű csoportokat a város negyedeiben. Az önkormányzat és a tanfelügyelőség is arra bátorítja a magyar szülőket, írassák kisgyermeküket állami bölcsődébe, hiszen bőven van hely. Oláh Emese alpolgármester szerint több magyar szülő is azt jelezte, tavaly az iratkozási bizottságok igyekeztek elbátortalanítani őket, mondván, ne iratkozzanak, mert nincs már magyar hely. Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak azt mondta, mindenképp jelezni kell neki, ha szabálytalanság történik, mert csak így tud időben lépni. Azt is megtudtuk tőle, hogy a következő tanévtől a Kolozsvár melletti Kisbácsban is indul bölcsőde.

Kolozsváron kilenc állami bölcsőde indít magyar nyelvű bölcsődei csoportokat a város különböző negyedeiben a 2024–2025-ös tanévben. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete felmérésbe kezdett, amelynek célja, hogy feltérképezze a Kolozsváron élő magyar családok bölcsődei beiratkozási igényeit a 2024-es, 2025-ös, 2026-os évre, illetve, hogy segítsen a szülőknek a gyerek bölcsődébe való beiratkozásában. 

Illusztráció | Fotók forrása: creseclujnapoca.ro

Miután 2022-ben az önkormányzatok fennhatósága alá tartozó intézmények és az alkalmazottak az oktatásügyi minisztérium hatáskörébe kerültek, módosult az iratkozási folyamat is, és ennek  eredményeként vált lehetővé, hogy a magyar helyekre külön feltétel legyen a gyermek magyar nemzetisége, emlékezetet a közlemény. Az iratkozáskor erről nyilatkozatot kell tennie a szülőnek, vagy egyházvezetői igazolást kérnie róla. Ez azért fontos változás, mivel korábban magyar gyereknek a bölcsődei helyre kicsi volt az esélye, hiszen sok román gyermeket eleve magyar csoportba írattak, tudva, hogy román csoportba a túljelentkezés miatt nem jutna be.

Az iratkozási bizottságok igyekeztek elbátortalanítani a szülőket

A közlemény szerint Kolozsváron a 2023/2024-es tanévben összesen 156 bölcsődei hely volt fenntartva a magyar gyerekek számára. Ezekből 50-et foglaltak el azok a gyerekek, akik még nem óvodáskorúak, így 106 helyet lehetett a tavalyi iratkozással elfoglalni. Erre a 106 helyre jelentkeztek összesen 115-en, akikből csupán 72 magyar gyereket vettek fel, a többieket azért nem, mert nem teljesítették az előírt minimális korhatárra vonatkozó követelményt, áll a közleményben.  „A tavalyi évben megtörtént eset kiküszöbölhető” – hangsúlyozzák.

Oláh Emese alpolgármester ezzel kapcsolatban a Maszolnak elmondta, szülők azt jelezték nekik tavaly, hogy iratkozáskor azt mondta nekik az iratkozási bizottság, hogy a magyar helyek már beteltek. „Ezt jelezték nekünk szülők, természetesen nem tudjuk leellenőrizni. Arra bátorítok minden szülőt, hogy iratkozzon magyar csoportba, van hely mindenkinek. Jelezze iratkozáskor, hogy magyar a gyermeke, és magyar tannyelvű csoportba szeretné íratni. A törvényes feltételeknek nyilván eleget kell tenni. Például az elmúlt évben az egyik feltétel az volt, hogy a 2023-as évben töltse be a gyermek a második életévét. Emiatt voltak esetek, hogy kimaradtak a gyerekek, de ez egy objektív és ellenőrizhető feltétel volt” – magyarázta az RMDSZ-es alpolgármester.

Főtanfelügyelő-helyettes: jelezzék a szabálytalanságot

Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak elmondta, idén ugyanannyi bölcsődei hely lesz, mint tavaly volt. „Van bőven, csak iratkozzanak” – hangsúlyozta. Nem tartja kizártnak, hogy történt olyan, hogy a magyar szülőket félreinformálták, azt mondva, beteltek a magyar helyek, de az ilyesmit jelezni kell neki.

„Elhiszem, lehetséges, hogy történt ilyen, viszont, ha nem jelzik, nem tudok róla. Tavaly is benne volt a módszertanban, hogy a magyar kisebbségnek kell legyen képviselője az elbíráló bizottságban, amennyiben az adott intézménynek magyar nyelvű csoportja is van. Csak be is kell tartani az előírást. Ha nincs betartva, kellene jelezzék az óvónők, amíg tart a beiratkozás. Ezt nem tették tavaly, utólag pedig már eső után köpönyeg. Nincs, ahonnan tudjam, ha legalább nem telefonálnak, hogy jelezzék. Nem fogom elárulni, hogy ki szólt, egyszerűen, kiküldjük a felelős tanfelügyelőt, hogy nézze meg, hogy is van összeállítva a bizottság, és megváltoztatják, ha nem felel meg” – fejtette ki Kerekes Adelhaida.

A betöltetlen helyek nem maradnak üresen

A Maszolnak több szülő is jelezte a tanévkezdés után, hogy magyar tannyelvű a csoport, jelenleg sem kizárólag magyar gyermekek kerültek bele. A főtanfelügyelő-helyettes szerint idén is arra lehet számítani, amennyiben a magyar gyerekek nem foglalnak el minden helyet, a fennmaradókra idén is felvesznek román gyerekeket, hiszen román helyekből nagy hiány van. Ana-Maria Nechita, a kolozsvári Bölcsődék a korai nevelésért igazgatónője tavaly az iratkozások lezárulta után a Maszolnak elmondta, a román tagozaton óriási a túljelentkezés, 828 helyre 1412 kisgyermeket írattak be. Az igazgatónő akkor azt mondta, elégedettek lehetnek a magyar szülők, hiszen nem vegyes csoportok lesznek, hanem magyar tannyelvűek.

Kisbácsban is nyílik bölcsőde

Kerekes Adelhaidától megtudtuk, a Kolozsvár melletti Kisbácsban is indul a 2024-2025-ös tanévtől bölcsődei csoport, ami könnyítés az ottani magyar családoknak. A főtanfelügyelő-helyettes szerint mindenképp lesz magyar csoport, hiszen a bölcsődei csoportok kis létszámmal, 10-15 gyermekkel is működhetnek. A bölcsőde a korábbi óvodaépületben kap helyet, ahonnan kiköltöznek az óvodások, miután új épületet kaptak.

A creseclujnapoca.ro oldalon közzétett módszertan szerint idén az újrairatkozás 2024. május 20-24. között zajlik. Május 24-én teszik közzé a szabadon maradt helyek számát. Ezek után május 27-e és 31-e között fogadják az iratkozási kérelmeket. A kérések kiértékelése június 12-ig zajlik három szakaszban, és június 14-én teszik közzé az eredményeket. A magyar tanítási nyelvű csoportokba azokat a gyerekeket lehet beíratni, akiknek egyik szülője magyar nemzetiségű, erről nyilatkozatot kell tennie a szülőnek vagy igazolást kérnie az egyházi vezetőtől. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?