Mentsétek meg a gyermekeket: nőtt a gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló tartalom

A gyermekek szexuális zaklatását, kizsákmányolását ábrázoló képek vagy káros tartalmak online terjedése nőtt az első negyedévében – állapítja meg vizsgálatában a Mentsétek meg a gyermekeket (Salvați Copii) romániai szervezete.  Az esc_Abuz bejelentővonalon feldolgozott bejelentések 98%-a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázoló tartalom volt, 92%-ot a tinédzserek saját maguk által készített szexuális visszaélést ábrázoló anyaga tett ki, ugyanakkor a szülők 75%-a mondja azt, hogy a gyermekek internethasználatával kapcsolatos legnagyobb aggodalmuk az, hogy ott nem megfelelő tartalmaknak vannak kitéve.

A romániai Mentsétek meg a gyermekeket szervezet arra figyelmeztet, hogy 2024 első negyedévében megnőtt a gyermekek szexuális zaklatását, kizsákmányolását ábrázoló vagy káros tartalmú képek online terjedése, és bejelenti egy munkacsoport létrehozását a megfelelő intézkedési és cselekvési terv kidolgozására.

Illusztráció | Fotó forrása: Pixabay

Mint írják, az általuk működtetett esc_ABUZ vonalon – ez a gyermekek számára illegális vagy káros, online környezetben található tartalmakat célozza – beérkezett és a szakértőik által feldolgozott bejelentések túlnyomó többsége szexuális visszaélést ábrázoló tartalom volt, írják közleményükben. A 2024. január 01. és április 30. közötti időszakban összesen 3439 bejelentésből 3356 a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagok (CSAM) körébe tartozott, állapítják meg. 3359 feldolgozott bejelentést továbbítottak a rendőrség szakembereinek.

Az összes feldolgozott jelentésből 3161 a kiskorúak saját maguk által készített tartalom volt. A legtöbb áldozat lány (3158 bejelentés), és 169 bejelentésben tíz év alatti áldozat szerepelt. Mint írják, ezek a számok azt mutatják, hogy egyre nagyobb szükség van arra, hogy felhívjuk a figyelmet az online kockázatokra, amelyeknek a gyermekek ki vannak téve, és kiemelik, hogy hatékony stratégiákra van szükség a digitális környezetben való védelmük érdekében.

A Save the Children Románia szakértői az ANCOM, a hírközlési hatóság  és az országos rendőr-főkapitánység (IGPR) képviselőivel, valamint nemzetközi partnereivel az INHOPE, a Save the Children Europe, Svédország, Spanyolország, Albánia és Dánia részéről összeültek kidolgozni egy intézkedési és cselekvési tervet a gyermekek online védelme érdekében, különösen az interneten történő szexuális visszaélésekkel szemben.

„A digitális innováció korában gyermekeink biztonsága az interneten létfontosságúvá válik. Elengedhetetlen, hogy a hatóságok biztosítsák a szükséges támogatást, mi pedig szülőként és közösségként jól tájékozottak legyünk, és részt vegyünk a biztonságos online környezet kialakításában digitális jövőnk érdekében. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az internethasználók hogyan járulhatnak hozzá a gyermekek biztonságos online környezetének megteremtéséhez. Bátorítjuk az illegális vagy káros tartalmak bejelentését, szorosan együttműködve az illetékes hatóságokkal” – idézi a közlemény Gabriela Alexandrescut, a Mentések meg a gyermekeket ügyvezető elnökét.

Annak érdekében, hogy a szülők jobban megértsék az online veszélyeket, és támogassák őket abban, hogy a gyermekek és tinédzserek biztonságosan internetezzenek, a Save the Children Románia elindította a Story of Abuse című kampányt is, közölte a szervezet.

Képernyőmentés | Forrás: https://www.povesteaunuiabuz.oradenet.ro/

Ez a kampány hat hang- és videoklipből álló sorozat, amelyekben a bántalmazók és az áldozatok közötti beszélgetéseket mutatják be, valós esetek alapján. A videók rövid üzenetek formájában kerültek az internetre, azzal a céllal, hogy meggyőzzék a nézőt arról, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül az interneten visszaélés áldozatává vált gyermekek történeteit.

A Save the Children legfrissebb felmérése szerint a szülők jelentős részének (75%) a gyermekek internethasználatával kapcsolatos legnagyobb aggodalmuk az, hogy az interneten nem megfelelő tartalmaknak vannak kitéve, illetve az a lehetőség, hogy olyan személyek lépnek velük kapcsolatba az interneten, akiket a való életben nem ismernek (70%). Emellett a szülőknek csak 9%-a mondja azt, hogy tud róla, hogy gyermeke az elmúlt egy évben kellemetlen helyzetet élt át az interneten.

A gyermekek szexuális zaklatásáról készült képek és videók létrehozása és terjesztése ellen küzdve a Mentsétek meg a gyermekeket 2008 óta koordinálja a Safer Internet, azaz biztonságosabb internet című projektet országos szinten, amely az esc_ABUZ bejelentő vonalat (www.oradenet.ro/esc-abuz) működteti, ahol az internetfelhasználók jelenthetik az illegális tartalmakat. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?