Aggasztó adatok: a gyermekek többségét online és az iskolában is zaklatták már

A romániai gyermekek több mint fele el akarja hagyni az országot és külföldön telepedne le – derül ki a Mentsétek meg a Gyermekeket civil szervezet tanulmányából. A tanulmány az iskolalátogatás tekintetében is aggasztó eredményeket mutat: a 16 év feletti fialatok közül 10-ből kettő nem vesz részt semmilyen formában az oktatásban.

Probléma az is, hogy évente több ezer kiskorú lány válik anyává és több százan közülük másodszor vagy harmadszor szülnek. Ami a kiskorúakat érintő szexuális visszaélésekről szóló bejelentéseket illeti, az esetek csupán 20 százaléka jut el a bírósághoz – állítja a szervezet, akik egy cselekvési terv létrehozására szólítják fel a kormányt.

Fotó: Adobe Stock

„A romániai gyermekek több mint fele (55,1 százalék) el akarja hagyni az országot és külföldön szeretne letelepedni, a megkérdezettek egyharmada pedig külföldön szeretné folytatni a tanulmányait. A kivándorlás fő okai között szerepelnek az oktatási lehetőségek (26,3 százalék), a bizalmatlanság vagy az életkörülményekkel való elégedetlenség (21,9 százalék)” – áll a Mentsétek meg a Gyermekeket tanulmányában.

A 16 év felettiek közül 10-ből kettő nem vesz részt az oktatásban

A tanulmányban arra is rámutatnak, hogy az elmúlt 20 évben a romániai gyermekek száma 4,3 millióról közel 3,7 millióra csökkent, ugyanakkor jelentős egyenlőtlenségek vannak a vidéken és városon élő gyermekek között. A felmérés szerint Románia az EU azon országa, ahol a 16 éves és idősebb fiatalok oktatásban való részvétele a legalacsonyabb.

Az adatok szerint az oktatásban való részvétellel kapcsolatos jelentős problémák már az általános iskolásoknál megjelennek: 12,2 százalékuk nem jár iskolába és ez az arány az életkor előrehaladtával emelkedik. A 14 évesek 13,26 százaléka, a 15 évesek 17,26 százaléka és a 17 évesek 19,01 százaléka nem jár iskolába.

Illusztráció: Pixabay

Az iskolák több mint felében (54,8), ahová sajátos nevelési igényű tanulók járnak, az iskolai tanácsadó csak hetente jár be. A 2022-2023-as tanévben 46 799 sajátos nevelési igényű gyermek került be a normál oktatásba és 19 023 gyermek a speciális oktatásba.

Sokakat zaklatnak az iskolában és online is

A tanulók 82 százaléka volt már tanúja iskolai zaklatásnak. Ezzel kapcsolatban a szervezet megjegyzi, hogy bár egyre több olyan súlyos incidens, köztük öngyilkosság történik, amelynek oka a zaklatás, mégsem kezelik ezt megfelelően az országban.

A közel 4500 diák bevonásával végzett felmérésből kiderül, hogy a tanulók 82 százalékát zaklatták már, 28 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy ez gyakran vagy nagyon gyakran megtörténik az osztályteremben, ilyenkor az osztályfőnök avatkozik be.

Illusztráció: Pexels

A gyerekek 79 százaléka mondta azt, hogy a közösségi médiában is zaklatják őket, 45 százalékuk nagyon gyakran szembesül ezzel. Ugyanakkor a diákok több mint egynegyede elismerte, hogy volt már zaklatás elkövetője. A megkérdezettek háromnegyede azt állítja, hogy beszél felnőttekkel erről a problémáról.

A Mentsétek meg a Gyermekeket felméréséből kiderül, hogy a gyermekek 29 százaléka kapott már szexuális tartalmú képeket vagy videókat az interneten és a gyermekek 20 százaléka állítja, hogy kértek már tőlük olyan fényképeket, amelyeken meztelenek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?