Reakciók Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása után: mit lép az USR-PLUS?

FRISSÍTVE - Az USR-PLUS vezetősége szerdán délben összeült megtanácskozni, mit lépjen a pártszövetség az általuk delegált Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltása után. Lapértesülések szerint a miniszterelnök lecserélését szabják meg a kormányban maradás feltételéül. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint a koalíciónak folytania kell a munkáját, Vass Levente egészségügyi államtitkár szerint mielőbb új miniszter kinevezésére van szükség.

Heves reakciókat váltott ki az USR-PLUS több politikusából, hogy Florin Cîțu miniszterelnök szerdán leváltotta Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Képviselőházi frakcióvezetőjük, Ionuț Moșteanu kijelentette, hogy teljességgel indokolatlannak tartja és „erőszakos támadásként” értékeli a kormányfő lépését, annál is inkább, mert a koalíció hétfői tanácskozásán az az egyezség született, hogy a pártszövetség által delegált tárcavezető a helyén marad. Közölte azt is, hogy az USR-PLUS politikusainak egy része ezek után támogatja a kormányból való kilépést, amiről hamarosan döntés születik.

A szövetség másik társelnöke, Dacian Cioloș teljességgel elfogadhatatlannal nevezte az egészségügyi miniszter leváltását. Az európai parlamenti képviselő sérelmezte, hogy Florin Cîțu nem konzultált az USR-PLUS vezetőivel, mielőtt elküldte volna a tárcavezető menesztéséről szóló rendeletet az államfőnek. Ennek ellentmondanak azok a lapértesülések, amelyek szerint a miniszterelnök a döntése előtt tárgyalt Dan Barnával, az USR-PLUS társelnökével.

Ülésezik a USR-PLUS vezetősége

Az USR-PLUS vezetősége szerdán délben összeült megvitatni, mit lépjen a pártszövetség Vlad Voiculescu leváltása után. A tanácskozáson több forgatókönyv is terítékre kerül, köztük a kormányból való kilépés is, de sajtóértesülések szerint ennek a legkisebb a valószínűsége. Az ülés előtt felmerült az a lehetőség is, hogy az USR-PLUS csak azzal a feltétellel marad a kormányban, ha a miniszterelnök is távozik. Ez azonban egy új kormány megalakítását is jelentené. Az már kiszivárgott az ülésről, hogy Dan Barna nem fogadja el az ügyvivői egészségügyi miniszteri posztot. 

Az egészségügyi miniszter felmentéséről szóló elnöki rendelet közzététele után Florin Cîțu miniszterelnök egy rövid sajtónyilatkozatban elmondta: az állami intézményekbe vetett bizalom védelmében döntött úgy, hogy váltásra van szükség a tárca élén. A kormányfő elismerte: a világjárvánnyal több mint egy éve folytatott küzdelem a végletekig próbára teszi az állami - különösen az egészségügyi - intézményrendszert és a gazdaságot is, de éppen ezért elengedhetetlen, hogy a válságban döntéseket hozó intézményrendszer a polgárok bizalmát élvezze. Cîțu hozzátette: továbbra is hisz a választók döntése alapján létrejött kormánykoalícióban, amelyet a közös elvekért, nem pedig egyes emberekért hoztak létre.

Párttársai kiállnak Voiculescu mellett

Az USR–PLUS több törvényhozója és európai parlamenti képviselője is kiállt a közösségi méfiában Vlad Voiculescu menesztett egészségügyi miniszter mellett. Alin Apostol parlamenti képviselő például azt írta: Románia miniszterelnöke „engedett az egészségügyi maffia nyomásának”, ezért itt az ideje, hogy beadja lemondását.

Dragoş Pîslaru EP-képviselő szerint Voiculescu menesztését az okozta, hogy nem lehetett megvásárolni, és az érdekeltek féltek az egészségbiztosító pénztárak és kórházak vezetőségei élén várható változásoktól, valamint attól, hogy az egészségügy korszerűsítésére szánt 3 milliárd eurós támogatási összeg fölött már nem áll módjukban rendelkezni.

Iulian Bulai képviselő azt írta: az egészségügyi maffiának nincs oka örvendezésre, mert „előbb-utóbb mindenki fizetni fog, aki szabotálja az egészségügyi reformot. Mindenki ki fogja egyenlíteni ennek a döntésnek a számláját, aki a maffiát támogatja. A harc folytatódik” – olvasható a bejegyzésében.

Mafia din sănătate să nu se bucure prea devreme. Continuăm lupta. Îi mulțumesc lui Vlad Voiculescu pentru ce a făcut...

Közzétette: Iulian Bulai – 2021. április 14., szerda

Temesvár polgármestere, Dominic Fritz szerint a Vlad Voiculescu menesztésére vonatkozó döntés elhamarkodott volt, hisz senki nem tudott volna helyrehozni három hónap alatt egy 30 éven át elhanyagolt és politikai-gazdasági érdekcsoportok által behálózott rendszert. A miniszter elleni sajtótámadás, amely a kormányfői döntést megelőzte, „aránytalan és sok esetben képmutató” volt. „Ez azt bizonyítja, hogy a régi politikai rendszer érdekeltjei számára egy feddhetetlen és megbízható ember jelenti a legnagyobb fenyegetést” – vélte Fritz.

Ramona Strugariu EP-képviselő Florin Cîţu miniszterelnöknek tette fel a kérdést: „Az egészségbiztosító pénztárak versenyvizsgái miatt menesztette őt, vagy azok miatt a szerződések és dokumentumok miatt, amelyeket átláthatóvá akart tenni?”. Szerinte a kormányfő most pontosan azoknak a célkitűzéseknek a gyakorlatba ültetéséért válik meg egyik miniszterétől, amelyeket megfogalmaztak a kormányprogramban: az átláthatóság és a politikamentesítés megvalósításáért és az ágazatok szakmai kezekbe helyezéséért. „Szégyellje magát!” – üzente Ramona Strugariu a miniszterelnöknek.

Kelemen Hunor: a koalíciónak folytatnia kell munkáját

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke szerdán az Ageepresnek azt nyilatkozta: a koalíciónak folytatnia kell munkáját, mivel vállalta a felelősséget az egész országért. A politikus emlékeztetett, hogy a miniszterek leváltása kizárólag a kormányfő alkotmányos hatásköre.

???????? / ???????????? Ma reggel tájékoztatott Florin Cîțu miniszterelnök arról a döntéséről, hogy meneszti Vlad Voiculescu...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2021. április 14., szerda

„Emiatt nem is szeretnék túl sok kommentárt fűzni a kérdéshez. Volt néhány ok, amely a kormányfő döntéséhez vezetett. A koalíciónak azonban folytatnia kell munkáját, mert vállaltuk a felelősséget az egész országért. Nem látok okot arra, hogy más összetételű koalíció alakuljon, a koalíció nem egyetlen emberért és nem egyetlen pártért jött létre. A kormány egy koalíciós egyezményen, kormányprogramon alapszik, nagy, az ország számára fontos célkitűzésekkel. Várjuk tehát egy új egészségügyi miniszter kinevezését” - fejtette ki az RMDSZ elnöke.

Marcel Ciolacu: túl későn jött a miniszter leváltása

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu szerint túl későn jött Vlad Voiculescu leváltása azoknak a romániaiaknak, "akik életüket vesztették, vagy tönkrement az egészségük”. A politikus Agerpres által idézett szavai szerint az elmúlt négy hónapban az államfő és a „megszorítások koalíciója” falazott a „katasztrófa miniszternek”, akinek vezetésével „kórházak égtek le, csúfot űztek a betegekből, súlyos betegeket evakuáltak éjnek idején”. Úgy vélte: ideje egy olyan szakembert állítani az egészségügyi tárca élére, aki „tudja, hogy mi a teendő válság idején”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

AUR: koalíción kívüli szakembert nevezzenek ki!

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) üdvözli Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter leváltását, és egy koalíción kívüli szakember kinevezését szorgalmazza a tárca élére. Az alakulat társelnöke, Claudiu Târziu úgy nyilatkozott: örömmel tölti el őket, hogy „egyetlen ellenzéki pártként" erőfeszítéseik kezdenek gyümölcsözni.

„Nem lehetünk teljességgel elégedettek, mert Raed Arafat belügyi államtitkárt is le kellett volna váltani, hiszen ő is felelős nemcsak az elmúlt hónapok, hanem az elmúlt egy év aberráns intézkedései miatt. Sőt mi több, azzal gyanúsítjuk, hogy megkísérelte aláaknázni az ország gazdaságát, hiszen az általa diktált intézkedések gazdasági katasztrófához vezettek" – fogalmazott.

Az AUR másik társelnöke, George Simion rámutatott, hogy pártja hajlandó megszavazni egy másik miniszter kinevezését, ha egy koalíción kívüli egészségügyi szakembert jelölnek a tisztségre.

Ludovic Orban: nem gondolkodunk más összetételű koalícióban

A liberálisok nem gondolkodnak más politikai megoldáson a kormánykoalíciót illetően, az USR–PLUS szövetségnek új személyt kell javasolnia az egészségügyi miniszteri tisztségre – jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Libárlis Párt (PNL) elnöke.

A pártelnök szerint a miniszterelnöknek kötelessége felügyelni, hogy a kormány megfelelően működjön, a kormányprogramot gyakorlatba ültessék, és jogában áll szükség esetén közbelépni mindezek biztosítása és a közjó érdekében, akár úgy is, hogy levált egy minisztert. „Azonban a PNL nem gondolkodik más politikai megoldáson a kormánykoalíciót illetően, és a mi szemszögünkből Florin Cîţu miniszterelnök döntése nem befolyásolja az alakulat azon elhatározását, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót megtartsuk” – fejtette ki Orban.

Hozzátette, az egészségügyi tárca élére az USR–PLUS-nak kell új minisztert javasolnia, aki felelősségteljesen tudja kezelni a válságos helyzetet, és hatékonyan tud küzdeni az egészségügyi ellátás minőségének javítása és a koronavírus-járvány felszámolása érdekében.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?