Predoiu: hanyagság igen, de korrupció nem volt a Május 2-i baleset ügyében

A Május 2 üdülőn történt baleset tekintetében hanyagságról lehet beszélni, de korrupcióról nem, jelentette ki Cătălin Predoiu belügyminiszter egy televíziós beszélgetésben vasárnap, írja a News.ro. A belügyi tárca vezetője elmondta, bár volt szóbeszéd telefonhívásokról és beavatkozásokról, de nincs információja arról, hogy valóban történt volna ilyesmi.

Cătălin Predoiut a Prima News vasárnapi műsorában arról kérdezték, megértette-e, mi történt a két fiatal halálához vezető balesetet megelőző éjszakán, hogy miért engedte el a rendőrség a fiatal sofőrt, aki kábítószert fogyasztott, és aki aztán nem sokkal később elgázolta a fiatalokat.

„Hanyagság a szolgálatteljesítés során. Helyenként visszaélés” – válaszolta Predoiu.

Arra a kérdésre, hogy történt-e korrupció is, a belügyminiszter azt válaszolta, ilyesmiről nincs információja, egyszerűen figyelmetlenség történt.

„Nem, nincs adatom arra, hogy korrupció lett volna, egyértelműen hanyagság történt volna. Szó volt telefonhívásokról, beavatkozásról, de erről nincs hivatalos vagy nem hivatalos információm” – válaszolta.

Cătălin Predoiu belügyminiszter | Fotó forrása: Agerpres

A kérdező felvetésére, hogy a rendőrök ismerhették a balesetet okozó fiatalember által vezetett autót, és úgy döntöttek, jobb, ha nem avatkoznak be, azt mondta:

„Ezt nem tudhatom, de telefonhívásokról, információkról, kapcsolatokról – engem hivatalosan nem értesítettek semmi ilyesmiről” – magyarázta Predoiu, aki kitért a Konstanca megyei rendőrség átszervezésére is.

„Ne úgy értsük, hogy Konstancán most nincs rendőrség. (...) Tiszta lappal indulunk. De a struktúra működik, és ezzel párhuzamosan van egy munkacsoportunk, amely gondolkodik, és már kaptunk egy előzetes jelentést arról, hogyan kellene ott átszervezni a dolgokat.  (...) Ha mindenkit hazaküldenénk, mit csinálna a rendőrség? (...) És azt mondtam, hogy az okokhoz kell visszamenni” – magyarázta Predoiu.

Az ok pedig a nem megfelelő, elavult, hiányos szervezeti felépítés a belügyminiszter szerint.

„A rendszerben 1519 rendőr van, 300-zal kevesebb, mint kellene, minden struktúrában, és ez egyértelműen nem hatékony. Gondoljunk csak bele, hogy ott van két kikötő, ott van az atomerőmű, ott van a határ, ott van két, Románia számára stratégiai fontosságú híd, nem is beszélve a Kogălniceanuról. Ez egy olyan megye, ahol mindenféle típusú bűnözés előfordul, a szervezett bűnözés, az adócsalás, a csempészet, a kábítószer-kereskedelem, a lopás, ami különleges kihívást jelent. Ha ott, Konstancán sikerrel járunk, akkor az egész országban sikerrel járunk” – tette hozzá Predoiu.

Arra a kérdésre, hogy mire világít rá az előzetes jelentés, elmondta:

„Például a különböző egységek közötti hatáskörök átfedéseire világít rá. Ugyanazt csinálják. És tudják, mit jelent az, ha ketten ugyanazt a feladatot kapják? Egyikük sem csinálja meg. Olyan ez, mint a teniszben, amikor a labda a játékosok közé kerül, és mindegyikük azt hiszi, hogy a másik üti meg, és a labda elmegy. A kompetenciák struktúrái és a jelenség nagyságrendje nem arányos, nem felel meg egymásnak, az erőforrások hiánya, az erőforrások aránytalan elosztása, a motiváció hiánya a gond, különösen a fiatal rendőrök esetében. Ezt sem vették észre. A konstancai megélhetési költségek növekedtek. A Rendőrakadémiáról odaküldjük őket, a fizetésükből még egy garzonra sincs pénzük. Az első gondolatuk az, hogy szabaduljanak meg onnan” – magyarázta a miniszter.

Úgy látja, ebben a helyzetben a becsületes ember összepakol, és elköltözik, a tisztességtelen ember pedig „rendőrből antirendőr” lesz.

Predoiu azt is bejelentette, hogy az év végére elkészül a Konstanca Megyei Rendőrfelügyelőség új szervezeti felépítése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?