Összességében jól halad a szilágysági utak felújítása, de vannak szakaszok, ahol problémákba ütköztek

Több mint 200 millió lejt fordít idén beruházásokra és fejlesztésekre Szilágy Megye Tanácsa. Az elmúlt 30 évben nem volt olyan nagyméretű beruházás, mint a tavaly és az idén. A megye vezetősége – elmondása szerint – minden lehetőséget megragad, hogy a fejlesztések révén a Szilágyságban élők otthon érezzék magukat, és megfelelő körülmények között élhessenek.

Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektettek az utak korszerűsítésére, új útszakaszok kiépítésére, megkönnyítve ezáltal a közlekedést, ami a fejlődő gazdaság egyik alapvető feltétele.

Két fontos útszakaszt újítanak fel év végéig

A Zilah és Szilágycseh közötti út munkálatait közel 75 százalékban elvégezték, jelenleg Szilágyfőkeresztúr területén dolgoznak. A kivitelezőnek három hónapja maradt az útvonal felújítására, de sajnos nem haladnak a tervek szerint. Amennyiben nem fejezik be időben a korszerűsítést, minden napra késedelmi kamatot fizet a cég. „Szilágyfőkeresztúr területén problémákba ütköztünk, újra kellett tervezni az erdőn áthaladó szakaszt a talaj minősége miatt. Stabilizációs munkálatokra volt szükség, amelynek összértéke meghaladja a nyolcmillió lejt, és ezt saját költségvetéséből biztosította a megyei tanács. Mi bízunk benne, hogy nyár végére a kivitelező befejezi a munkálatokat” – mondta Szilágyi Róbert István, a megyei tanács RMDSZ-es alelnöke.

A szerző felvételei

A 191C jelzésű Nagyfalu–Kraszna–Zilah–Karika útvonalon szintén közel 75 százalékban elkészültek a felújítással, a kivitelezőnek ezt az útvonalat is be kell fejeznie év végéig, mert uniós projektből korszerűsítik a szakasz, és ha nem tartják be az előírt határidőt, a megyei tanács vissza kell fizesse a támogatást. Az előrehaladást a Karika településen zajló fejlesztések akadályozzák. Egyazon időben történik a víz- és csatornahálózat kiépítése, valamint az út korszerűsítése, ezért e munkálatokat össze kellett hangolni, hogy tudjanak egyről a kettőre jutni.

Folyamatban és előkészületben lévő munkálatok

A Szamos mentén lévő településeket érintő útszakaszok – Oroszmező (Rus)–Buzamező (Buzas)–Nagylózna (Lozna) és a Nagylózna–Csokmány (Ciocmani) – modernizálása is javában zajlik. Felújítás szempontjából összességében ez a megye legnagyobb beruházása, közel 160 millió lej értékű a mintegy 35 km hosszú szakasz. Ez 60 százalékban elkészült, a tervek alapján ezt is befejezik év végére, mert jól haladnak a kivitelezéssel, és a cég vállalta, hogy őszre átadja a munkálatokat.

Az Almásbalázsháza és Alsóegregy községeket összekötő 109R jelzésű úton a Galponya (Galpaia)–Romlott (Romita) közötti szakaszon is elkezdték tavaly a felújítást, az idén pedig folytatják, ennek költségeit a következő Regionális Operatív Program (POR) finanszírozási ciklusából számolják el – tudatta a megyei tanácsi alelnök.

Az Anghel Saligny vidékfejlesztési és közművesítési programon keresztül támogatást nyert a Kraszna–Máron–Valkó útvonal, melynek modernizálását a közeljövőben elindítják. „Megvan a nyertes cég, hamarosan kezdhetik a munkálatokat. Hasonló helyzetben van a Halmosd–Kaznacs–Ipp–Kémer–Szatmár megye határa közötti útszakasz, melyet a következő Regionális Operatív Programon (POR) keresztül szeretnénk finanszírozni. Ha látjuk, hogy az utak korszerűsítésére kiírt pályázatok beindulnak, akkor elkezdjük a munkálatokat. Ezáltal megtörténhet, hogy még a nyáron elindítjuk a felújítást, hogy minél hamarabb befejezzük és átadhassuk az utat a lakosoknak” – ismertette Szilágyi Róbert István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?