Újraindul az egészségügyi ellátás az egykori szilágycsehi kórházban

Tíz év után újraindul az egykori szilágycsehi kórházban az egészségügyi ellátás. Az intézmény újraindításának gondolata 2020-ban született meg. A megyetanács vezetősége úgy határozott, hogy a szilágycsehi önkormányzattól átvett ingatlant átadja a megyei kórháznak, amely átalakítja járóbeteg részleggé (poliklinika), ahol a zilahi kórház orvosai elláthatják a megyeközponttól több mint 30 km-re lévő kisváros és körzetének betegeit.

Szerdán elkezdték az épület felújítását, ami a helybéliek szerint egy nagy előrelépés a tervezett projekt megvalósításában, és remélik, hogy mihamarabb igénybe vehetik a városban létrejövő egészségügyi szolgáltatást.

Fotók: a szerző felvételei

„Szilágycsehben nem lehet kórházi ellátást indítani, mert ehhez sajátos feltételeket kellene biztosítani, ami lehetetlen, ezért úgy döntöttünk, hogy a városban létrehozzuk a zilahi kórház járóbeteg részlegét. 2021-ben Szilágycseh önkormányzata átadta a megyeházának a régi kórház épületét, amely olyan rossz állapotban volt, hogy lényeges befektetés, felújítás nélkül nem lehetett volna elindítani, működtetni. Sem a villanyhálózat, távfűtés, sem a víz- és csatornahálózat nem volt üzemképes, ezért saját költségvetésből az ingatlan újbóli közművesítését és az épület felújítását, átrendezését tűztük célul” – mondta Szilágyi Róbert-István, a megyetanács alelnöke.

Januárban meghirdették a munkálatokra a közbeszerzési szerződést, de nem volt jelentkező, áprilisban sem vállalkozott senki, harmadjára új pénzforrást kellett biztosítani, mert az árak jelentősen megnőttek az utóbbi időszakban. Az elmúlt hónapban jelentkezett egy kivitelező cég, aki vállalta, hogy 90 nap alatt elvégzi a szükséges munkálatokat. A közművesítés mellett az épület földszintjén orvosi rendelőket és várótermet alakítanak ki, a személyzetnek öltözőt, mosdót, ami egy járóbeteg-részlegen szükséges.

„Ahhoz, hogy megkapjuk az egészségügyi igazgatóságtól a működési engedélyt, az előírt feltételeknek szigorúan eleget kell tenni. Amint befejezik a felújítást, letesszük a jóváhagyáshoz szükséges iratokat, és reméljük, hogy tavasz folyamán, jövő év elején be tudjuk indítani a szolgáltatást Szilágycseh és környékének, mert fontos, hogy az alapvető szakorvosi ellátás biztosítva legyen az itt és a körzetben élők számára. Kezdetben négy szakorvos ingázna Zilahról, majd az igényeknek megfelelően ezt bővíteni fogjuk” – magyarázta Szilágyi Róbert-István.

„Lényeges ennek a szolgáltatásnak a létrehozása, mert a városban csak három háziorvos van, ebből kettő már nyugdíjas, és a betegeknek, hogy szakorvosi vizsgálatban részesüljenek eddig be kellett utazniuk Zilahra. Így a jövőben megkönnyítjük helyzetüket, mert gyors és kifogástalan ellátásban lesz részük településükön” – tette hozzá az alelnök.

A munkálatok elkészülte után a megyetanács a rendelők berendezését is támogatni fogja, előreláthatóan a jelenlegi munkálatok összköltsége közel 800 000 lej lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?