Orvosolná a székelyudvarhelyi RMDSZ morális és szervezeti válságát Imre Gábor

Konkrét lépésekkel vinné közelebb az udvarhelyiekhez az RMDSZ városi szervezetét Imre Gábor, aki elnökjelöltként száll harcba a szervezet elnöki tisztségéért. A volt UIET elnök örül annak, hogy az új elnököt február 27-én nyílt szavazással választják meg, ám mint mondta, aggályai is vannak.

Megerősítem szándékomat, hogy indulok az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének elnöki tisztségéért – ezt Imre Gábor közölte hétfői sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy tavaly szeptemberben már jelezte: elnökként szeretné megreformálni a városi szervezetet, amely szerinte elvesztette a kapcsolatát a székelyudvarhelyiekkel, ezzel olyan morális és szervezeti válságot okozva, amelyet az elmúlt négy évben sem tudtak orvosolni.

„Nagyon örülök, hogy akadt még olyan ember, aki hozzám hasonlóan úgy látja, hogy itt gyökeres, rendszer szintű változásokra van szükség” – fogalmazott az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács volt elnöke arra utalva, hogy tavaly októberben Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója is jelezte: megpályázza a szervezet elnöki tisztségét.

Imre Gábor üdvözölte a döntést, hogy a városi szervezet február 27-én egyfordulós, állóurnás nyílt szavazással választja meg új elnökét, ám mint mondta, vannak aggályai. Problémának látja, hogy a tisztújító közgyűlés alapszabályzatban lefektetett határidőket a városi szervezet elbukta. „Az én meglátásom szerint Szakács Tibor nem városi megbízott elnök, mert lejárt a kétszer féléves mandátuma” – mondta Imre Gábor, aki a tisztújítás halasztására felhozott mentségeket (egészségi okok, járványügyi korlátozások) nem tartotta elfogadhatónak. „Szeretném nyilvánosan megkérdezni, hogy kivel kommunikáljak, Szakács Tibor volt megbízott elnökkel vagy a Városi Tisztújító Bizottsággal?” – kérdezte a volt UIET-elnök.Imre Gábor volt ifjúsági szervezeti elnök | Fotó: Szász Csaba

Imre Gábor úgy vélte, hogy nemcsak a székelyudvarhelyi, de az Udvarhelyszéki RMDSZ is reformra szorul. Nem tartja jó ötletnek, amikor egy ember akarja maga köré felépíteni a szervezetet, véleménye szerint a hipercentralizáció nincs jó hatással a szervezet jövőjére. „Nem akarunk minden lagziban és minden temetésen főszereplő lenni!” – kritizálta Imre Gábor az Udvarhelyszéki RMDSZ elnökét, Biró Barna Botondot.

Imre Gábor azt is kifogásolta, hogy a tisztújításon nem választanak alelnököket, emiatt a tervezett öttagú elnökségével közösen úgy döntöttek, hogy az elnökség tagjai egyelőre nem mutatkoznak be. „Valakik valamilyen oknál fogva úgy akarják, hogy félkész testületeket állítsunk fel február 27-én. Nem elég, hogy a városi szervezet közel fél éve nem működik, de így lesz egy csonka választmányuk, egy csonka elnökségünk, ez semmiképp sem arról szól, hogy működőképessé válik valami, inkább helyet nyit bizonyos játszmáknak” – tette hozzá.

Vissza a gyökerekhez

A hétfői sajtóeseményen Imre Gábor bemutatta az RMDSZ Udvarhely 1.0 – vissza a gyökerekhez! elnevezésű programját is, amellyel – megválasztása esetén – a városi szervezetet és a szervezeti döntéshozatalt szeretné közelebb vinni az emberekhez. Elmondta, a régimódi, old-school politizálást részesíti előnyben, ezzel szeretne demokratikus szervezeti egységet kiépíteni három alapelv mentén: demokratizálás, területiség, szakmaiság.

Szeretné elérni, hogy a választmányban a választott tagok kerüljenek többségbe, hogy 2024 elején mozgóurnás előválasztással szavazzák meg a szervezet polgármesterjelöltjét, illetve az önkormányzati testület listájának 2-7. helyét elfoglaló tanácsosjelöltjeit.

Területiség címszó alatt mandátumának első három évében városi körzeteket alakítana ki a szervezeten belül, amelyek a választmányban és a küldöttgyűlésen is képviseltetnék magukat, és rendszeres körzeti gyűlések is szerepelnek a tervben.

A szakmaiságról Imre Gábor elmondta, hogy mandátumának első évében szakmai munkacsoportokat szeretne létrehozni közlekedés, közbiztonság, gazdaságfejlesztés, városfejlesztés, kultúra és oktatás, illetve ifjúság témakör mentén, amelyekhez párton kívüli szakemberek is csatlakozhatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?