Pataki Csaba marad a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke

Ellenjelölt nélkül, 316 vokssal kapott újabb megbízást a megyei küldöttgyűléstől az RMDSZ Szatmár megyei szervezetét immár harmadik mandátuma vezető politikus.

Csütörtök délután a Szatmár Megyei Tanács nagy gyűléstermében tartotta az MKGY (Megyei Küldöttgyűlés) újabb találkozóját a Szatmár Megyei RMDSZ. A napirendi pontok között a megyei szervezet elnökének a választása is szerepelt. Sok izgalomra azonban senki sem számított: Pataki Csaba eddigi megyei RMDSZ-elnöknek nem volt kihívója.

Kelemen Hunor a koalíciós munkáról számolt be | Fotó: Czinzel László

Az eseményen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki beszédében beszámolt a bukaresti politikai eseményekről, a koalíciós tárgyalásokról és annak következményeiről. Mint kiderült, Altfatter Tamás prefektust az ország egyik legjobb kormánybiztosának tarja, és őszinte sajnálatát fejezte ki, hogy a tárgyalások során az RMDSZ elvesztette a Szatmár megyei tisztséget.

Kelemen elmondta: az RMDSZ az új kormánykoalíció részét képezi, bár matematikailag nem volt szükség a Szövetségre a többség kialakításához. Viszont mindkét koalíciós partner kérte, hogy vegyenek részt a kormányban – ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet politikusai jó munkát végeztek a miniszteri tisztségekben is. Kelemen Hunor szerint az kormánykoalíció a jelentős többségnek köszönhetően alkotmányos reformot végezhet 2022-ben, parlamentáris köztársasággá alakítva Romániát, ahol az államfőt a parlament választja meg.

Pataki Csaba mandátumértékelőt is tartott | Fotó: Czinzel László

Szatmár megyéről elmondta: a bukaresti eredmények is sokat számítanak majd, amikor 2024-ben újra helyhatósági választások lesznek, amikor meg kell őrizni a megyei tanácselnöki és megyeszékelyi polgármesteri tisztséget is.

Pataki Csaba, az esemény főszereplője nehéz négy évről beszélt, amikor a most lezáruló mandátum eseményeit elevenítette fel. Elmondta: fontos ténynek tartja, hogy a koronavírus sújtotta időszakban az idősek, az elesettek és az egészségügyi dolgozók mellé álltak. Az elmúlt mandátum választásairól kiemelte: sikerült túlszárnyalniuk a 2016-os helyhatósági választások eredményét, 18 helyett most 20 polgármestere van a Szövetségnek, a megyei tanácsban 13-ról 16-ra nőtt az RMDSZ megyei tanácsosainak a száma. A terv pedig újabb polgármesteri székek megszerzése, ami kis szerencsével Szatmárpálfalván és Ákoson is sikerülhet.

316 támogató szavazat | Fotó: Czinzel László

Felsorolta továbbá a jó ütemű fejlődést mutató, kézzelfogható megvalósításokat is. A megyében hidak épülnek, a napokban 42 kilométernyi megyei utat adtak át, de az elmúlt négy évben felújított megyei utak hossza ennél sokkal több. Elkerülőutak épültek és további két ilyen építése szerepel a tervek között, az egészségügyben pedig eddig nem látott méretű fejlesztések zajlanak. A következő év fontos feladatai közül pedig a népszámlálást, illetve a magyarországi parlamenti választásokat nevezte meg.

A szavazást követően, a szavazatszámlálás ideje alatt Magyar Lóránd és Nagy Szabolcs parlamenti képviselő tartott beszámolót.

Az eredményre nem kellett sokat várni: az érvényes, leadott szavazatokból 316 támogatta Pataki Csaba újabb megbízatását. A régi-új elnök megköszönte a bizalmat és sok erőt kívánt az egész szervezetnek a következő évek feladatainak elvégzéséhez.   

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

    

Kapcsolódók

Kimaradt?