Fejlesztési társulás létrehozását sürgeti Udvarhelyszéken az RMDSZ

A város és a vidék együttműködési lehetőségeiről és ennek legfontosabb részleteiről beszélt Derzsi László székelyudvarhelyi polgármesterjelölt és több környező község polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.

„Egyetlen város sem tud jól működni egyedül. Székelyudvarhely nincs egyedül, a környező községekkel együtt kell gondolkodnia és léteznie” – mondta Derzsi László, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje.

A kapcsolatok megerősítésének fontosságát húzta alá Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község vezetője. Elmondta, erre korábban is voltak kísérletek, de igazán erős és hosszantartó együttműködésre még nem volt példa Udvarhelyszéken, és egy konkrét stratégia kidolgozását is szorgalmazta.

Sándor József, Felsőboldogfalva polgármestere konkrét példával is élt: ők is látják, hogy sok székelyudvarhelyi költözött Boldogfalvára, akik naponta ingáznak az iskolába és munkahelyre egyaránt. Ezért ő a tömegközlekedés profi megszervezését szeretné elérni néhány éven belül, akár óránként közlekedő buszjáratokkal.

„Farkaslakát nem kerüli el a turizmus, összesen 460 személyt tudunk szállást biztosítani, ezért kiemelten fontos, hogy a turistáknak szolgáltatásokat adjunk, és segítsük őket, hogy felfedezzék a térséget” – vélte Kovács Lehel farkaslaki polgármester.

Meglátása szerint egy, a várost és a környező településeket összekötő bicikliút nemcsak a turisták igényeit szolgálná, de meggyőződése, hogy rengeteg farkaslaki ingázna inkább kerékpárral autó helyett, amennyiben erre megfelelő útvonal létezne. Hangsúlyozta, a térség szíve a város, ezért Székelyudvarhelynek kell lüktetnie, és impulzust adnia a vidék számára.

Nagy Attila, Zetelaka polgármestere arról számolt be, hogy a zetelaki víztározóhoz kerékpározó személyek 90 százaléka székelyudvarhelyi, és a városba ingázók legnagyobb része vidéki, ezért a kerékpárút megvalósítása egy létező problémán segítene. Sepsiszentgyörgyi példát is hozott, hiszen ott a város együttélési övezetet hoz létre a környező falvakkal. „El kell lesni a jó példákat, és életbe kell léptetni ezeket Udvarhelyszéken is” – mondta Nagy Attila.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy Udvarhelyszék nincs elkésve a térségi együttműködés kialakításával, de igyekezni kell, és mihamarabb konkrét terveket kell papírra vetni, mindezek megvalósítása érdekében pedig fejlesztési társulás létrehozására is szükség lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?