Szócsatába várják a székelyudvarhelyi polgármesterjelölteket

Hosszas egyeztetés után megegyeztek a felek: szeptember 17-én, 17 órától egy 135 percesre tervezett, moderált beszélgetés keretében vitathatja meg a következő négy évre szóló terveiket Székelyudvarhely három polgármesterjelöltje: Derzsi László (RMDSZ), Gálfi Árpád (POL) és Mike Levente József (MPP). A részvétel regisztrációköteles, a kérdések feltevése is feltételekhez kötött. Az eseményt online fogják élőben közvetíteni.

A három legjelentősebb udvarhelyszéki gazdasági szervezet, a Harghita Business Center (HBC), az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), valamint a székelyudvarhelyi Star Rádió az érintett felekkel való hosszas egyeztetés után sikeresen tető alá hozta a Küküllő parti város bársonyszékéért harcba induló polgármesterjelöltek vitaműsorát. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

Ha a választás a demokrácia ünnepe, akkor az aspiráns jelöltek vitája talán maga a habos torta ezen az ünnepen – nyitotta meg az esemény sajtótájékoztatóját Szakács-Paál István, a Hargita Business Center menedzsere, annak a létesítménynek a vezetője, amely szeptember 17-én helyt ad a polgármesterjelöltek vitájának. A menedzser elmondta, abban bíznak, hogy ez a szócsata egy nagyon erős támpont lesz azok számára, akik még nem döntötték el, hogy kire adják voksukat szeptember 27-én.

„Legyen régi vagy új az a személy, aki a következő időszakban vezetni fogja a várost, ez a vita arra adhat reményt, hogy az eddigi dolgok változni fognak Udvarhelyen és visszajön újra egy olyan időszak, amikor felívelő pályán fog haladni mindannyiunk szekere a várossal együtt” – fogalmazott Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Nagy György, az UKKSZ elnöke elmondta, ők 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is szerveztek vitafórumokat a jelölteknek, bár úgy vélte, ezek a vitaműsorok nem voltak annyira sikeresek, mint amilyennek a mostani szócsata ígérkezik. „Íme, összefogással lehet jó dolgokat megvalósítani, az udvarhelyszéki vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy egy prosperáló és fejlődő városunk legyen a következő időszakban” – nyilatkozott Nagy György, hiánypótlónak nevezve a jövő heti eseményt.

Máthé László Ferenc, a Star Rádió főszerkesztője elmondta, a három intézmény és az egy médiaorgánum kezdetben külön utakon járt, egy adott pillanatban négyen akartak négy vitát szervezni, de szerencsére a négy fél összefogott és közös nevezőre tudott jutni.

„Értelmetlen lett volna négy vita külön-külön, így viszont egy erőset tudunk szervezni. Úgy látom verseny van a városban, lesz jogosultsága ennek a vitának, sőt akár döntő is lehet a városlakók számára” – vélekedett a rádiós főszerkesztő, hozzáfűzve, hogy nem volt könnyű a moderátor személyének a megtalálása sem, kezdetben helyi emberben gondolkoztak, de jött egy kérés, hogy városon kívüli legyen. Így esett a választás Grubisics Leventére, a sepsiszentgyörgyi Sepsi Rádió műsorvezetőjére.

A játékszabályok

Szeptember 17-én, 17 órától, a Harghita Business Center parkolójában felállított sátrak alatt, a „Székelyudvarhely mindenek előtt” mottót szem előtt tartva fog vitázni egymással Derzsi László, az RMDSZ, Gálfi Árpád, a POL és Mike Levente József, az MPP polgármesterjelöltje. A vita 3 blokkból fog állni, időtartama 135 perc lesz. A jelöltek egy-egy tanácsosjelöltet is vihetnek magukkal.

A járványra való tekintettel a helyek száma korlátozott, éppen ezért a vitát élőben fogja közvetíteni a Star Rádió, Facebookon pedig szintén lehet követni az eseményt a szervezők oldalán és kérdezni is lehet a jelöltektől ezeken a platformokon.

Az eseményre 35 nézőt tudnak beengedni, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A vita területére ugyanis csak meghívóval lehet bejutni, meghívót pedig az erre a célra létrehozott, további információkat is közrebocsátó honlapon történő regisztrációval lehet igényelni, amelyet ezen a linken találnak.

A szervezők a motiváció indokoltsága alapján választják ki a 35 nézőt, ezért arra kérik a jelentkezőket, hogy az online űrlap kitöltésekor minél alaposabban indokolják meg, hogy miért fontos számukra jelen lenni az eseményen. Külön emeljék ki azt, ha kérdezni is szeretnének a szereplőktől. Túljelentkezés esetén ugyanis ők részesülnek előnyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?