Térségi összefogást szorgalmaztak az RMDSZ Hargita megyei kampányindítóján

Közösen kell közösséget építeni, történelmi esély van rá, hogy minden korábbinál erősebb és sikeresebb összefogás jöjjön létre Hargita megye települései között – ez volt az egyik fő üzenete az RMDSZ Hargita megyei kampánynyitó rendezvényének, amelyet szerda délután tartottak a Székelyudvarhelyhez közeli Szejkefürdőn.

Szejkefürdőn, Székelyudvarhely határában tartották meg szerda délután az RMDSZ Hargita megyei szervezetének kampánynyitó rendezvényét. A járványhelyzet miatt jóval kevesebb jelölt és résztvevő vehetett részt az eseményen, amelyet az érdeklődők élőben követhettek a Facebookon.

A jelen lévőket a házigazda szerepét felvállaló Biró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök köszöntötte, aki elmondta, nem volt véletlen a helyszínválasztás, Szejkefürdőnek szimbolikája van: „Tőlem jobbra a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírja, tőlem balra a Mini Erdély-park, amely megnyitása óta, egy hónap alatt több mint 10 000 látogatót fogadott. Ez egy nagyon jó példa, hogyan lehet a hagyományokra jövőt építeni, ez egy nagyon jó helyszín, ahol a múlt, a jelen és a jövő találkozik” – hangsúlyozta köszöntőjében az udvarhelyszéki elnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnökjelöltje a bizalomra épülő politika fontosságát hangsúlyozva rámutatott: az RMDSZ programja világos, tényszerű és belátható, bejárható elemekre épül. „Hiszem azt, hogy közösen kell közösséget építeni, döntéseket meghozni, és itthon kell jelent és jövőt teremteni” – mondt  a Hargita megyei önkormányzat elnökjelöltje.

Új térségi összefogásra van szükség

„Az elmúlt 30 évben talán először mutatkozik valós esély arra, hogy a három város egy komoly együttműködésben a három térség javára nagyobb léptékű fejlődés hozzon”, mondta Biró Barna Botond, amikor színpadra szólította Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely polgármesterjelöltjeit, Korodi Attilát, Csergő Tibort és Derzsi Lászlót, utalva a térségek közti együttműködés fontosságára, és arra a szerepre, amely a három történelmi régió vezető municípiumaira hárul.

„Városainknak a felelőssége nagyobb, mint amit a város határa meghatároz. Városaink a térségnek mozgatórugói, és mi egyben Székelyföldnek a mozgatórugói vagyunk” – magyarázta Korodi Attila, akinek meglátása szerint Csíkszereda stabil alapokon áll, de ha a következő évtizedet nézzük, új megoldások, új perspektívák kell hogy erősítsék annak a versenyképes városnak a kialakulását, amely folyamatosan otthont és befogadó teret biztosíthat a fiataljainknak.

Gyergyószentmiklóson szemléletváltásra van szükség, fejtette ki Csergő Tibor, aki úgy értékelte, hogy bár municípiumnak nevezik, Gyergyószentmiklós ma már csak egy település, lassan elveszti az identitását, már-már a szétesés útjára került, és ő ezen szeretne változtatni. „Az elkövetkezendő időszak kihívásai inkább összehozhatnak, mintsem szétválaszthatnak, egymás rovására nem fejlődhetünk. Csak közös akarattal és erőfeszítéssel építhetünk egy új térségi összefogást, hiszen Gyergyószentmiklósnak nagy szüksége van a felzárkóztatásra” – hangsúlyozta a gyergyói polgármesterjelölt.

„Nekünk nem lehet az a célunk, hogy a turistákat azzal vonzzuk be a városközpontba, hogy rákényszerítjük, hogy be kelljen jönniük”, utalt Székelyudvarhely legsúlyosabb problémájára, a közlekedési gondokra Derzsi László. A polgármesterjelölt elmondta, mindannyian közösen képviselünk egy sajátos és egyedi kultúrát és értékrendet, ezért lenne kötelessége mindhárom városnak, hogy együttműködjön, együtt gondolkodjon és együtt dolgozzon. „Nemcsak a három város, hanem a térségek is. A városok a térségeikkel, a térségek pedig együtt, ezért gondolom, hogy erre kell kérnünk felhatalmazást szeptember 27-én” – egészítette ki Derzsi.

Kelemen Hunor: a politikában az improvizáció halál

A három Hargita megyei vezető város polgármesterjelöltjei után felszólalt több Hargita megyei kisváros és község polgármesterjelöltje, a felszólalások sorát pedig Kelemen Hunor zárta.

„Bonyolult vidék ez a Hargita megye, hisz három olyan régióból áll, amelyet erős, sokszor makacs, de élni tudó, élni akaró emberek lakják”, mondta a szövetségi elnök, annak a reményének adva hangot, hogy a gyergyószentmiklósiak a környező nagytelepülések példáját látva, jól választanak szeptember 27-én. „Mert ott, ahol a szövetség vezeti az önkormányzatot, ahol volt folytonosság, ott vannak eredmények” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Megjegyezte, hogy Székelyföldön verseny van, a versenyért nem panaszkodnak, eddig is bírták, most is bírják, és meg is fogják nyerni, bár a versenynek van néhány furcsa és érthetetlen eleme. Meglátása szerint nem elfogadható, hogy magyar emberek román pártok listáján induljanak. 

„Bűnnek tartom, egy olyan tévedésnek, amelynek nem szabad nagy teret engedni. A felvidéki magyar emberek sorsára akarnak juttatni minket? Ez lenne az üzenetük? És nem elég nekik Székelyudvarhely, ezt kiterjesztik Hargita megyére is. Káosz van az országban, mert improvizálnak. Az improvizáció a dzsesszben jó, ott alap. De a politikában az improvizáció a halál” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?