Orvosi egyetemre készül a legjobb Hargita megyei érettségiző

Egy székelyudvarhelyi ikerpár áll Hargita megyében az idei érettségi eredmények képzeletbeli dobogójának felső fokain. A legjobb átlagot produkáló Geréb Fanni és testvére, Janka egyaránt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanulóiként érték el kiemelkedő eredményüket.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákja, Geréb Fanni érte el Hargita megyében a legmagasabb érettségi eredményt. A 9,72-es érettségi átlagtól csupán századokkal maradt el Fanni ikertestvére, Janka.

Fanni a Maszol érdeklődésére elmondta: románból 9-est kapott, matematikából 9,9-et, magyar nyelv- és irodalomból és kémiából pedig egyaránt 10-est ért el az érettségin, így jött ki a megyei szinten legmagasabb átlag a magyar tannyelvű diákok között. A diáklány az érettségiről úgy nyilatkozott, hogy úgy érezte: rosszabbul teljesített, mint a próbavizsgákon. „Nehezebb volt, mégis jobb jegyeket írtam, úgyhogy ezek szerint jobban ment” – fogalmazott. Hozzátette: úgy érzi, a járványügyi szabályozások nem befolyásolták az eredményeit, ám a maszkviselés kényelmetlen volt. „Melegítette az arcunkat, pedig elég meleg volt anélkül is” – fűzte hozzá.

Az elmúlt két tanév online oktatásával kapcsolatosan Fanni azt mondta: eleinte nehéz volt megszokni, hogy mindegyik tantárgy virtuális felületre költözött, de mindent egybevetve könnyebb volt tanulni, mert több idő jutott koncentrálni az érettségire, valamint a felvételi tárgyakra. „Jobban be tudtam osztani az időmet, pihenni is tudtam közben” – tette hozzá.

Az utolsó két év az érettségiről szólt

Fanni válaszaiból az is kiderült, hogy nagyon tudatosan készült az érettségi vizsgákra. Míg az első két évben megpróbált mindegyik tantárgyra koncentrálni, 11. osztályban már „kicsit elhanyagolta” azokat a tárgyakat, amik „nem kellettek”, 12-ben pedig kifejezetten az érettségire és a felvételire készült. Az érettségi után vár még Fannira egy nagy feladat: Kolozsvárra készül továbbtanulni és orvos szeretne lenni, kémiából és biológiából fog felvételizni.  „Érdekel a mentőorvos szakma, bár ez, azt hiszem, akkor fog eldőlni, ha ott leszek az egyetemen. Lehet, hogy kiderül: nem nekem való, de jelenleg az tetszik” – mondta.

Fanni szívesen tekint vissza a középiskolai évekre. Mint elmondta, a közös programok, kirándulások során jó közösséggé formálódott az osztály és ő is szívesen részt vett mindenben, amire lehetősége volt. A diáklánytól azt is megtudtuk, hogy szabadidejében nagyon szeret olvasni és filmeket nézni. Kedvenc olvasmányai között főleg fantasy-könyvek találhatók, de Sherlock Holmes történeteit is nagyon szereti. „Persze, 12-ikben nem volt annyira időm olvasni, de most, ha lejár a felvételi is, akkor megint neki szeretnék kezdeni” – fűzte hozzá.

Fanni szerint az érettségi könnyen teljesíthető, ha valaki négy éven át odafigyel, hiszen „nem adnak olyat, ami ne hangzott volna el”. „Aki megtanul minden tételt, ugyanúgy átmehet az érettségin, mint aki átolvassa a tételeket” – emelte ki.

Külön érdekesség, hogy Fanni ikertestvére, Janka szintén kiemelkedően teljesített az érettségin, eredménye alig maradt el az övétől, csupán 4 századnyi volt a különbség kettőjük között. „Igazából mindig jobb volt, mint én, úgyhogy ez fura eset most, hogy én lettem az első és nem ő” – mondta erről. Egyébként a lányok a napközitől kezdve egy csoportba, majd egy osztályba jártak. „Megszoktam, hogy öröké együtt vagyunk, nem gondoltam bele, milyen lenne, ha külön lennénk. Jó volt ez így, azt tudom mondani” – fogalmazott Fanni. A sor nem szakad meg, az ikerpár ugyanoda fog felvételizni.Geréb Fanni és Janka | Fotók: Takács Andrea

Laczkó György, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatója az érettségi eredmények kapcsán a Maszol érdeklődésére elmondta: bár kiemelkedtek az ikrek eredményei az intézményben, ám rajtuk kívül is több nagyon jó eredmény született. Az intézményvezető ugyanakkor kifejtette: csalóka lehet az érettségi eredmények összehasonlítása. Laczkó György hozzáfűzte: a Tamási Áron Gimnáziumban kizárólag román nyelvből fordulnak elő bukások az érettségin, nagyon ritka, hogy más tantárgyból ne írna valaki átmenő osztályzatot. „Ha a román nem így lenne, akkor 100 százalékos eredményeket lehetne hozni. Az sem mindegy, hogy hány osztály van egy évfolyamban, és hány beiratkozó van a vizsgákra. Mi mindig odaengedünk mindenkit érettségizni. Ha leszámítom a tavalyiakat, mi 90 százalék fölött teljesítettünk,a maradék 10 százalék pedig románból bukott meg”  - részletezte az igazgató. Hozzáfűzte: nagyon veszélyes így iskolákat összehasonlítani, rangsorolni az érettségi eredmények alapján. Az intézményvezető szerint reálisabb képet adna, ha az évfolyamátlagokat, illetve az érettségi átlagokat hasonlítanák össze, nem pusztán az átmenési arányt vizsgálnák. „A másik dolog, hogy az elméleti iskolákat és a szaklíceumokat fölösleges is összehasonlítani. Amíg egységes érettségi van, soha nem tudnak egyformán teljesíteni. A normális szerintem a többszintű érettségi volna, ahogy ez Magyarországon is működik. Az egyetemek eldöntenék, milyen szintű érettségivel milyen szakra veszik fel a diákokat” – fogalmazott Laczkó György.

Kapcsolódók

Kimaradt?