Érettségi: mutatjuk a sikeresen vizsgázók megyénkénti arányát

Országszerte Kolozs megyében a legmagasabb a sikeresen érettségizők aránya, Hargita megyében pedig az egyik legalacsonyabb.

A tanügyminisztérium által közölt adatok csak az idén végzett évfolyam vizsgajegyeit veszi figyelembe, a korábbi évfolyamok idén vizsgázó diákok teljesítményét nem.

Az összesítés szerint Kolozs megyében a legmagasabb a sikeresen vizsgázó végzősök aránya, itt 84,1 százalék írt átmenő jegyet. 80 százalék az átmenési arány még Szeben, Iași, Bákó, Galac és Brăila megyében, és Bukarestben is a végzősök 80 százaléka ment át az érettségin.

Országszerte Ilfov megyében a legalacsonyabb az átmenési arány, itt a diákok 41,6 százaléka vizsgázott sikeresen. Ez után Hargita megye következik, ahol az idén végzett érettségizők alig több mint fele, 56,4 százaléka írt átmenő jegyet a vizsgán – ez 6,7 százalékkal rosszabb eredmény, mint tavaly. Alacsony, 60 százalék alatti még a sikeresen vizsgázók aránya Ialomița, Giurgiu és Teleorman megyében.

Kovászna megyében 67,8 százalék, Maros megyében 70,1 százalék, Szilágy megyében 70,6 százalék, Szatmár megyében 68,9 százalék, Bihar megyében 73,5 százalék írt átmenő jegyet. Szatmár és Kovászna megyében is gyengébbek az idei eredmények a tavalyiaknál, részletek ezen a térképen láthatók:

Mint írtuk, az óvások előtti eredmények szerint idén a vizsgázók 67,8 százaléka írt átmenő jegyet az érettségin, ez 5 százalékkal nagyobb arány, mint tavaly. Ha kizárólag az idén végzett évfolyamot nézzük, körükben idén 73,9 százalékos az átmenési arány, ez 2,5 százalékos javulást jelent a 2020-as vizsgához képest.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?