Óriási a személyzethiány a hadseregben – A bolgároknál is, akik a kötelező katonaságot fontolgatják

A két éve a szomszédban dúló háború ellenére, és annak ellenére, hogy a védelmi minisztérium költségvetése az elmúlt években erőteljesen megnőtt, óriási a személyzethiány a hadseregben, főleg tisztekből, írja a Digi24. Bulgáriában hasonló a helyzet. Tisztekből 26 százalékos hiánnyal számolnak, ami miatt a szófiai kormány nyilvános vitát javasol a kötelező katonai kiképzés esetleges bevezetéséről.

A román hadsereg létszámhiánya több mint egyharmados, a katonai struktúrákban a legnagyobb hiány a tisztek körében van, ahol az tisztségek betöltöttségi aránya mindössze 57 százalék. Az adatokat Angel Tîlvăr védelmi miniszter közölte Viorel Salan PSD-s képviselő, a parlament védelmi bizottságának titkára kérdésére adott válaszában. A számok a 2023 végi helyzetet tükrözik – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a problémára a Legfelsőbb Védelmi Tanács figyelmét is felhívták.

Illusztráció | Fotók forrása: A védelmi minisztérium Facebook-oldala

„A román hadsereg harcképességét, beleértve a létszámát is, a védelmi minisztérium irányítási struktúráiban és a CSAT ülésein elemzik, és javaslatokat tesznek a létszám javítására” – mondta Tîlvăr miniszter.  A védelmi miniszter által a hadseregben az állások betöltöttségéről szolgáltatott adatok önmagukért beszélnek: 57%-os a tisztek esetében, katonai őrnagyok esetében 75%, altisztek – 72%, hivatásos katonák és sorkatonák – 77%, polgári személyzet 89%.  

A helyzet sokkal rosszabb, mint Bulgáriában, ahol az elmúlt évben a hadsereg létszámhiánya 19%-ról 21%-ra emelkedett, a tisztek hiánya pedig 26%-os. Ezért a szófiai kormány által a parlamentnek küldött, a bolgár hadsereg helyzetéről szóló jelentés nyilvános vitát javasol a kötelező katonai képzés esetleges bevezetéséről. A bolgár tisztviselők a létszámhiány okaként az „Oroszország Ukrajna elleni háborújáról szóló rosszindulatú információs kampányokat” és a bolgár katonai rendszer rossz körülményeit jelölték meg. 

Románia esetében úgy tűnik, hogy a fizetési szint a fő oka a személyzethiánynak. A katonák, altisztek és egyes tisztek fizetése alacsony, ugyanakkor a hadsereg számos alkalmazottja bírósághoz fordult munkáltatója ellen anyagi jogainak megsértése miatt, és a bírák az ő javukra döntöttek. Ezenkívül az elmúlt években a távozott katonák több mint fele korengedménnyel ment nyugdíjba.

Nicolae Ciucă volt miniszterelnök, a PNL elnöke a minap a Digi24-nek azt nyilatkozta, hogy Romániában nincs meg az infrastruktúra a kötelező katonai szolgálat bevezetéséhez. „Nem áll készen a szükséges infrastruktúra, hogy a következő két évben egy ilyenre át tudjunk térni. Ahhoz, hogy újra legyen kötelező katonaság, egy nagyon jól előkészített infrastruktúrára van szükség, mert nem lehet lasszóval behozni az embereket a hadseregbe, annak az időnek vége” – nyilatkozta Ciucă.

A közelmúltban Gheorghe Vlad tábornok, a honvéd vezérkar főnöke is azt mondta a Szabad Európa számára adott interjúban, hogy a lakosság védelmi felkészítéséről szóló törvényt gyorsan módosítani kell. A módosításnak lehetővé kellene tennie, hogy a fiatalok 35 éves korukig önkéntes alapon négy hónapos katonai kiképzésen vehessenek részt a védelmi minisztérium katonai egységeiben. 

A belügyminisztériumi struktúrákban is nagyszámú nyugdíjazási kérelem érkezik, ami hasonló létszámhiányt eredményezett. Az Országos Rendőr-főfelügyelőségnél összességében 20 százalék körüli a hiány, a csendőrségnél egyharmaddal vannak kevesebben, mint amennyi ember kellene, a katasztrófavédelem struktúráinál pedig egynegyede hiányzik a szükséges személyzetnek. A Határrendészet Főfelügyelőségénél szintén 20 százalékos a hiány.  A legnagyobb létszámhiánnyal a belügyminisztérium általános légügyi felügyelősége küzd: itt 39 százalékos a hiány.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?