FRISSÍTVE - Orbán Viktor Nagyszalontán: az RMDSZ nélkül nem teljes a magyar EP-képviselet (VIDEÓ)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfő délután a Bihar megyei Nagyszalontára látogatott, ahol helyi és országos vezetőkkel tárgyalt a június 9-ei választásokról.

Török László polgármester üdvözölte a Nagyszalontán Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét és azokat a Bihar, Szilágy, Szatmár, Arad és Temes megyei képviselőket, akik meghívást kaptak az egyébként zártkörű partiumi kampányrendezvényre.

A hajdúváros polgármestere emlékeztetett, Bocskai István fejedelem 166. június 3-án, vagyis éppen 418 éve telepítette le az oldalán harcoló háromszáz hajdút a városba, és ekkor indult el Nagyszalonta új története. Török László az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonkatorony tövében úgy fogalmazott: „a tornyaink még állnak, tartjuk a hitet, a küldetést, mert itt, a Partiumban nehéz együtt élni azzal a gondolattal, hogy a közösségünk kihívásokkal néz szembe, néha nehezebbel, mint Székelyföldön”. Az elöljáró jelképes ajándékot adott át Orbán Viktornak, egy maréknyi földet arról a portáról, ahol a legnagyobb epikus költőnk, Arany János született és nevelkedett.

Orbán Viktor Nagyszalontán ezt üzente az erdélyi magyaroknak

Orbán Viktor Nagyszalontán ezt üzente az erdélyi magyaroknak Nagyszalontára látogatott hétfőn Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor az Arany János Emlékmúzeumnak otthont adó Csonkatorony udvarán szólt az egybegyűltekhez.

Közzétette: Maszol.ro – 2024. június 3., hétfő

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az önkormányzati és az európai parlamenti választások tétjéről szólva azt mondta: az emberek érzik azt, hogy a nemzeti iránti felelősséget is mindenki hordozza magában, azt a felelősséget, amely az impériumváltást követően az utóbbi három évtizedben megerősödött. Kelemen Hunor buzdítást kért a magyar miniszterelnöktől. A szövetségi elnök kiemelte, ötszáz ezer szavazatra van szükség ahhoz, hogy a közösség felmutassa az erejét, melyet akkor tarthat meg a romániai magyarság, a változás és a béke mellett elkötelezett EP-képviselők lesznek ott az Európai parlamentben. Ugyanakkor kiemelte: a helyi önkormányzatokban is erősnek kell maradniuk. „Nekünk nincsen más lehetőségünk a megmaradásra, csak az, hogy győzünk, nekünk győznünk kell minden egyes választáson” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor egy olyan politikusként mutatta be Orbán Viktort, aki tizenegy alkalommal vezette választási győzelemre pártját, s élére állt az európai változásoknak.

„Nekünk az RMDSZ képviseletére az Európai Parlamentben szükségünk van. Arra kérem önöket, hogy küldjenek minél több magyar békepárti képviselőt az Európai Parlamentbe, mert könnyen lehet, hogy ez a választás dönti majd el, hogy Európa végül ki tud maradni ebből a háborúból, vagy beletéblábol” – hangsúlyozta Orbán Viktor Nagyszalontán.

Fotó: RMDSZ

„A teljes magyar nemzet számára szinte létkérdés, hogy ne valljunk kudarcot egy olyan választáson, ahol annyi a feladat, hogy ugorjuk meg az 5 százalékot, hogy legyen nemzetközi hangunk. Ha végre van egy hely, ahol a magyar ügyet lehet képviselni, mi pedig arra nem vagyunk képesek, hogy képviselőt küldjünk, az baj, az a gyengeség jele. És az ellenfeleink nem fognak habozni, hogy azt kihasználják!” – mondta el beszédében Orbán Viktor.

Felidézte a felvidéki helyzetet, ahol a magyar képviselet választási kudarcai után a szlovák pártok bejelentkeztek a magyarok voksaiért. Orbán szerint nem érdemes azt a kérdést feszegetni, hogy van-e jövője az etnikai alapú szavazásnak. „Amíg van etnikai alap, addig van jövő” - szögezte le. Mint mindta, a teljes körű magyar világhoz - az oktatási, egyházi intézmények mellett - szükség van a politikai képviseletre is.

Orbán Viktor az erős Magyarország fontosságát is hangsúlyozta. Mint fogalmazott, anyaország nélkül a kisebbségi lét elviselhetetlen lenne. „Mutassuk meg, hogy igazi nemzet vagyunk!” - jelentette ki a miniszterelnök. Beszédében megismételte, hogy a magyar kormány támogatja Klaus Iohannis államfő NATO-főtitkári jelöltségét és Románia teljes jogú schengeni csatlakozását.     

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?