Optimista, kiegyensúlyozott és szerény Fehér megye legjobb magyar érettségizője

Krizbai Mátyás, a Bethlen Gábor Kollégium matematika-informatika szakos tanulója lett a megye legsikeresebb magyar érettségizője, 9,33-as általánossal, aki informatikusként képzeli el jövőjét.

A szép eredményt elért tanuló egyáltalán nem számított arra, hogy a legjobb eredményt az övé lesz, csak arra törekedett, hogy matematikából és informatikából írjon minél nagyobb jegyet.

Szerinte az érettségi nem volt túl nehéz, de minden tantárgyból voltak kihívó feladatok, főleg román nyelv és irodalomból.

Fotók: Krizbai Mátyás személyes archívuma

A torockószentgyörgyi ifjú számára nem véletlenül ez bizonyult a legnehezebb érettségi tantárgynak és ebből is kapta a legkisebb jegyet, hiszen szülőfaluja lakossága szinte száz százalékban magyar, nincs kivel románul beszélgetni. A legtöbb tételt, sok más társához hasonlóan, bemagolta, a többit pedig inkább sablonosan tanulta meg, adottak voltak a szempontok, hogy miről kellett írni, továbbá mindegyik műről megjegyzett gondolatokat és ezeket sikerült a vizsgán fogalmazásba foglalnia. Arra kérdésre, hogy majd hasznát veszi-e mindannak, amit románból tanult az iskolában, Mátyás így válaszolt: „én nem veszem észre rögtön a haladást, de mégiscsak fejlődtem a felkészülés során, még akkor is, ha sablonos dolgokat kellett megtanulni és a mindennapokban nem irodalmi témákról csevegünk.”

Matematikából nehezebb tételekre számított, az idén hozzáférhetőbbek voltak a feladatok, a tízes osztályzat így elég simán meglett. Kedvenc tantárgyából, informatikából egy kis hibát elkövetett, de annak eredményével is elégedett.

A jeles diák szerint a sikeres érettségi vizsga titka az, hogy már a kezdetektől le kell fektetni az alapokat, főleg matematikából, kilencedik osztálytól, ezt nem lehet az utolsó percre hagyni. Szerinte az, akinek kilencedikben tetszik meg csak a matematika és nem jeleskedett ebből a gimnáziumban, jó esélyei vannak arra, hogy elsajátítsa ezt a tudományt. Téves az az állítás, hogy behozhatatlanok az ismeretek.

Mátyás szerint, ha csak az érettségi oklevél megszerzése a cél, senki sem kell „agyontanulja” magát, viszont fontos, hogy elegendő időt szánjon mindenki arra a tantárgyra, ami érdekli, amelyre szüksége lesz a pályája során, abból nagyon jónak kell lenni. Az érettségire tizenkettedik osztályban kezdett el összpontosítani, főleg annak második felében, de a román tételeket év elejétől már tanulgatta, emlékezett is dolgokra az előző évekből. A magyar nyelv és irodalomból való felkészülés szerinte nem annyira megerőltető, hiszen mindenki jobban tud az anyanyelvén fogalmazni, itt is mérnek tárgyi tudást, de azt be lehet hozni, ha vannak hiányosságok. A szövegértésben pedig meglátszik az, hogy ki mennyit olvasott már kisgyerek kora óta.

Mátyás azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az ebben a korban gyakran választott egyéb vizsgákat, mint amilyen számára a Cambrige angol nyelvvizsga vagy a sofőrvizsga volt, érdemes tizenegyedikben vagy az azt követő vakációban letenni, vagy rögtön tizenkettedik elején, hogy ezek a foglalatosságok ne zavarják meg az érettségire való felkészülést.

Szerinte az érettségi előtti stressz esetenként változó és nagyon függ attól, hogy a szülők hogyan állnak hozzá a kérdéshez, hiszen ha folyton noszogatják az illetőt, az még rátesz egy lapáttal a tűzre. „Mindenki izgul vizsga előtt, de aki tudja, hogy tanult, érzi, hogy tudja az anyagot, annak nincs miért fölöslegesen emésztenie magát” – véli.

Krizbai Mátyás szerint az online tanulás nem befolyásolta mostani teljesítményét, bár nem úgy zajlott az oktatás, ahogy kellett volna, a tanárok sem tudtak a megszokott színvonalon tanítani. „Nagyon szerettem ezt az időszakot, bár most visszagondolva rájövök, hogy egyáltalán nem használtam ki jól az időt. Közel volt a szabadság és minden próbatétel távol volt tőlem, csak ezt éreztem akkor”.

Fehér megye legjobb magyar érettségizőjének legelső terve, hogy bejusson a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem informatika szakára, ha lehet, az angol tagozatra, ami nagyon nehéz, nagy a versengés idén. Ha ez nem sikerül, akkor a magyar szakra jelentkezik. Az informatika iránti érdeklődése egyik szomszédjának köszönhetően alakult ki, aki már dolgozott is, a szülei pedig vásároltak neki és a testvérének – aki idősebb nála, idén végezte el az egyetemet – egy számítógépet. Az egyetem elvégzése után nem tudja még, hogy belföldön vagy külföldön szeretne-e dolgozni, az majd eldől, de leginkább a testvérével szeretne itthon társvállalkozást indítani. 

Mátyás legfőbb hobbija az olvasás, újabban leginkább angolul olvas, hogy fejlessze a nyelvtudását, továbbá szeret edzeni, de nem teremben és gépekkel, ezek nélkül végzi az izomfejlesztő gyakorlatokat, ezt fontosnak tartja az egészség megőrzése szempontjából.

Hegedűn is megtanult játszani Vajas Alberttől, a Tokos Zenekar tagjától, illetve az ördöngösfűzesi Szabó Bencétől, amikor a kollégiumba jártak oktatni, bár egy éve nem volt ideje hangszeren gyakorolni, de lehet, Kolozsváron majd bekapcsolódik a táncházakba, anno a torockószentgyörgyi Szilas Néptánccsoportnak is tagja volt. Vonzó számára szülei hobbija, a virágkertészet, amelyből komoly vállalkozást hoztak létre. „Bár nagyon szeretem gyönyörűszép szülőfalumat, most a nagyvárosba vágyom, Kolozsvárra, hiszen minden ott van, az egyetem, a szolgáltatások, a lehetőségek. A testvérem, aki három évvel nagyobb nálam, azt mondja, hogy ő már nem szereti, neki elege volt, de engem most még hív a város”. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?