Már kilencediktől tudatosan készült a vizsgákra Szatmár megye legjobb magyar érettségizője

Nem lepte meg az eredmény Lakatos Evelint, Szatmár megye legjobban teljesítő magyar érettségizőjét. Már kilencediktől tudatosan készült a vizsgákra, elmondása szerint a legjobbat akarta kihozni magából. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja orvosi pályára készül, tervei szerint bőrgyógyász lesz belőle.

Evelin nyolcadik osztályban még úgy gondolta, hogy humán beállítottságú, mivel nagyon érdekelték a nyelvek, de végül meggyőzték, hogy inkább természettudományok osztályba jelentkezzen kilencediktől, mivel nagyon jól ment neki a matek. „Így végül reál szakot választottam, és azt is mondták, hogy sokkal több helyre tudok majd felvételizni, ha a reál tárgyakból is jó vagyok. Ez egy nagyon jó döntés volt, és a tanáraimnak köszönhetően megszerettem a fizikát, a kémiát, a biológiát és legfőképpen a matematikát” – emlékezett vissza. Evelin elégedett a döntésével, hiszen olyan tulajdonságait és készségeit fedezte fel, amelyekről nem is tudta, hogy léteznek.

Fotók: Lakatos Evelin személyes archívuma

Evelin egyébként 9,67-es átlagot ért el az érettségin. Biológiából és matekból is 10-esre vizsgázott, magyarból 9,70-et, románból pedig 9-est kapott az érettségin.

Elmondása szerint már kilencedik osztályos kora óta tudatosan készült az érettségire. Felelevenítette, az első matematika órán a tanárnő megjegyezte, „négyet alszunk és már itt is az érettségi”. Evelin szerint valóban úgy tűnik, mintha a középiskolai négy év egy szempillantás alatt eltelt volna. „Akkor már elkezdtem készülni, komolyan vettem a tanáraim tanácsait is” – magyarázta.

„Tizenkettedikben eldöntöttem, hogy a márciusi próbaérettségin mindent beleadok, mindent átismételek, újra megtanulom az anyagot. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy a próbaérettségin hogyan teljesítek, milyen jegyeket kapok, hiszen így láttam, hogy miben vannak még hiányosságaim, milyen részeket nem tudok tökéletesen az anyagból. Márciustól az érettségiig csak tökéletesítettem a tudásomat” – mesélte Szatmár megye legjobb magyar érettségizője.

Nem lepte meg az eredmény

Evelin mindig is törekedett arra, hogy napról napra jobb legyen. „Nagyon ösztönzött az, hogy mindig magasabbra tegyem a mércét és átlépjem a saját határaimat. Megragadtam minden lehetőséget, ami abban segített, hogy jobb legyek”, hangsúlyozta.

A diáklány nem lepődött meg az eredményein, mivel tudatosan készült a vizsgákra. „Amikor megláttam az eredményt, azt mondtam magamban: igen, én ezt így is szerettem volna. Örülök neki, de nem lepett meg” – tudtuk meg. A család, a tanárok és a barátok is nagyon büszkék rá. A pedagógusok mindig is bíztak benne, tudták azt, hogy jól sikerülnek a vizsgák. Ez is ösztönözte arra, hogy mindent beleadjon a végén.

Evelint a koronavírus-járvány alatti online oktatás nem hátráltatta. Elmondása szerint jobban is tudott tanulni, mivel több ideje volt otthon lenni, több időt tudott arra szakítani, hogy „minden egyes részletet” megtanuljon. Egyébként mindig jó emlék marad számára az elmúlt négy év. „Sokat kirándulunk, és a tanáraim is mindent megtettek azért, hogy összekovácsolódjunk, hogy mindenki jól érezze magát. 12. osztály végére egy jó közösség alakult ki” – magyarázta.

Kiderült, Evelin szabadidejében nagyon szeret olvasni, de úgy fogalmazott, minden idejét próbálta a tanulásra szánni. „Olyan ember vagyok, aki szeret minden kis részletet tökéletesen megérteni”, emiatt nagyon sok időt töltött tanulással, hogy tökéletesítse a tudását.

Evelin orvos szeretne lenni, tanulmányait pedig Debrecenben folytatná az orvosi egyetemen. Szeretne bőrgyógyász lenni, de úgy véli, ez a terv még változhat. „Nem tudom azt mondani, hogy már ovis korom óta tudom, hogy mivel szeretnék foglalkozni, de lassan megfogalmazódott a gondolat, hogy az orvosi pálya lenne nekem való” – részletezte.  Tizenegyedik osztály elején azonban már biztos volt abban, hogy milyen területen folytatja a tanulmányait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?