Ombudsmani jelentés: a pandémia még inkább rávilágított az egészségügyi hiányosságaira

A román állam illetékes szerveinek összehangolt erőfeszítésére van szükség az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a korai diagnózist és a megfelelő kezelést biztosító politikák előmozdítása és gyakorlatba ültetése érdekében – áll a Nép Ügyvédje hivatal által készített jelentésben.

A 2018 és 2022 közötti időszakra összpontosító jelentés azokat a problémákat, hiányosságokat hivatott feltérképezni, amelyek akadályozzák az egészségügyi rendszer megfelelő működését. Molnár Zsolt ombudsman-helyettes rámutatott: vannak problémák az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén, amelyek 2018 óta fennállnak, és a pandémia még inkább rávilágított a rendszer működési zavaraira. Ezeket foglalták össze a jelentésben, amelyet elküldtek a döntéshozó szerveknek.

Mint mondta, javaslatot tettek a jogszabályok összehangolására, az egyik problémát ugyanis a szabályozások és eljárások alkalmazásának hiánya jelenti. Az infrastruktúrával kapcsolatos gondok megoldására egyebek mellett a beruházások megkönnyítését javasolják. Példaként említette a mentőautó-beszerzéseket, ezen a téren ugyanis évek óta fennakadások vannak. A kórházépületek felújításával kapcsolatos problémák Molnár szerint szintén a beruházásokat szabályozó törvényekre vezethetők vissza. „Nagyon sok problémával állunk szemben, és a jelentésünk mindegyikre megpróbál megoldást találni” – tette hozzá.A Nép Ügyvédje (ombudsman) hivatal székhelye | Fotó: Agerpres

A dokumentumot elküldték a miniszterelnöknek, az egészségügyi minisztériumnak, a képviselőháznak, a szenátusnak, valamint a parlament egészségügyi szakbizottságainak. Az ombudsmani hivatal elsősorban közvetítő szerepet tölt be, ennélfogva tanácsokkal, a más országokban bevált jó gyakorlatok közvetítésével tudja segíteni a döntéshozók munkáját. Egy erre irányuló párbeszédet kívánnak elkezdeni ezzel a jelentéssel – magyarázta Molnár.

A dokumentumban javaslatot tesznek egyebek mellett az álláshelyek számának növelésére a hematológia területén, a plazmagyűjtési kapacitás növelésére, a plazmafrakcionálásra vonatkozó országos stratégia kidolgozására, a sürgősségi fogászati ellátás biztosítására a megyei kórházak sürgősségi osztályain, az endometriózis bevonására az Országos Egészségügyi Programba és a mesterséges megtermékenyítés támogatására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A javaslatok között szerepel továbbá a 40 éven felüli személyek szív- és érrendszeri szűrővizsgálatának bevezetése, a betegekkel és/vagy hozzátartozókkal helytelenül viselkedő egészségügyi dolgozók esetében indított fegyelmi eljárás szigorítása és felgyorsítása és egy, a gyógyszerkészletek jelentésére szolgáló elektronikus rendszer beüzemelése.

Kapcsolódók

Kimaradt?