Ombudsmani jelentés: 83 erdélyi községben nincs háziorvosi ellátás

Székelyföld elég jól áll a területi lefedettség és az egy háziorvosra jutó páciensek számának tekintetében is.

212 romániai községben nincs háziorvosi ellátás, derül ki a Nép Ügyvédje által, az egészségügyi minisztérium adatai alapján összeállított jelentésből. A dokumentum rámutat, hogy bár elméletben létezik egy Országos Egészségügyi Stratégia, ez a gyakorlatban nem működik, vidéken sokfelé hiányos a közegészségügyi ellátás, sokan nehezen férnek hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz.

Ecaterina Mirea helyettes ombudsman szerint az érvényes törvényi szabályozás el van szakadva a valóságtól, az illetékes hatóságok együttműködése pedig sok kívánnivalót hagy maga után.

2019 végén 665 háziorvosi állás volt betöltetlen, 212 községben pedig egyetlen háziorvos sem működött. Ezek közül 83 Erdélyben található. A legtöbb háziorvos nélküli község Szilágy megyében található, 16 közigazgatási egységben nélkülözik az ott lakók az alapvető egészségügyi ellátást. Krassó-Szörényben 14, Fehérben 13, Hunyadban 12, Buzău megyében pedig 10 községben nem folytat praxist egyetlen háziorvos sem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A magyarlakta megyék viszonylag jól állnak ebben a tekintetben: Hargitában, Biharban és Szatmárban egy-egy községben nincs orvos, Kovásznában, Marosban és Kolozsban négyben, Brassóban ötben. Egyetlen erdélyi megyében teljes a lefedettség, Szebenben. A Kárpátokon túl is kevés olyan megye van, ahol minden községben hozzáférhető a háziorvosi ellátás, ezek Dolj, Gorj, Călărași és Ilfov.

Szilágy nagyon csehül áll

Szilágy megye a háziorvosokra jutó páciensek számának a tekintetében is utolsó helyen áll az országban. Az erdélyi megyében 4 774 lakosra jut egy működő háziorvosi rendelő. Ez elképesztően magas szám, nincs még egy olyan megye, ahol elérné a 3 ezret az egy orvosra jutó páciensek átlagos száma. Ez a helyzet annak a következménye, hogy Szilágyban 61 közigazgatási egység van, vidéki háziorvosi rendelő azonban csak 45. Egyetlen más megye sincs Romániában, ahol a háziorvosi praxisok száma vidéken ne haladná meg jóval a községek számát.

Hargitában 67 községre 151 rendelő jut, egy háziorvosnak átlagban 1 873 személyt kell ellátnia, míg Kovásznában 45 község és 98 rendelő van, a páciensek átlagos száma pedig 1 709. Marosban 1 649 lakosra jut egy háziorvos, Szatmárban 1 991-re, Biharban 1 347-re, Kolozsban 1 819-re, Brassóban 1 749-re, Aradban pedig 1 637-re.

Erdélyben, Szilágyon kívül két megye van, ahol 2 ezernél több személyt kell ellásson egy falun dolgozó háziorvos, mégpedig Máramaros (2 206) és Beszterce-Naszód (2 030). Országos szinten a Szeben megyei falvakban dolgozó orvosok vannak a legkevésbé leterhelve, átlagban csak 1 183 főt kell ellátniuk.

A jelentés következtetése az, hogy az államnak kiemelt bérezéssel kellene ösztönöznie az orvosokat, hogy elszigetelt vidéki településeken praktizáljanak.

(Nyitókép: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?