Felmérés: egyre csökken a háziorvosok száma

Háromszéken folyamatosan csökken a háziorvosok száma, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben megnövekedett a háziorvosi rendelők bevétele – mutat rá a Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár (CAS) felmérése.

Háromszéken az év harmadik negyedében a családorvosi rendelők átlag bevétele 18 992 lej volt, derült ki a felmérésből, amely szerint a legkevésbé jövedelmező háziorvosi rendelő bevétele 6 997 lej volt, míg a legjövedelmezőbb 29 294 lejes bevételt valósított meg az általuk ellátott betegek és elvégzett egészségügyi szolgáltatások száma alapján. Az egészségbiztosító szerint a családorvosok által ellátott betegek után járó finanszírozás 20,83 százalékkal nagyobb, mint három éve volt, és az egészségügyi szolgáltatások értéke 27,27 százalékkal emelkedett.

Bár az egészségbiztosító szerint az elmúlt időszakban növekedett a háziorvosok bevétele, ez nem akadályozta meg a családorvosi rendelők számának csökkenését, hiszen 2016-ban Kovászna megyében még 105 háziorvosi rendelő működött, jelenleg számuk 98-ra esett vissza. A háromszéki városokban 55 családorvos tevékenykedik, falvakon pedig 43 háziorvos dolgozik. Jelenleg családorvosi ellátás nélkül van Dálnok, Maksa, Málnás, Mikóújfalu és Kézdipolyán mintegy 6 790 lakója.     

A Kovászna megyei Egészségbiztosító Pénztár többlet jutalékkal ösztönzi azokat a háziorvosokat, akik vidéken vagy 10 000 lakosnál kisebb városokban tevékenykednek. Háromszéken jelenleg 28 családorvosi rendelő kap tíz százalékos jutalékot és 44 rendelőnek jár húsz százalékos ösztönző jutalék.

Háromszéken aggasztóak a jövőbeli kilátások, hiszen a Közegészségügyi Igazgatóság már egy tavalyi felmérésében rámutatott, hogy a következő években egész falvak maradhatnak egészségügyi alapellátás nélkül. Ennek oka a jelenleg dolgozó háziorvosok magas átlagéletkora. A korábbi felmérés szerint 100 háziorvosból 51 orvos betöltötte a 60. életévét, sőt közülük több mint 20-an már a 65. életévüket is betöltötték, gondot jelent, hogy nincs, akinek átadják háziorvosi praxisukat.

(Címlapfotó forrása: evz.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?