Majdnem felére csökkent az orvoselvándorlás a miniszter szerint

Az augusztusig összesített adatok szerint csaknem felére csökkent azoknak az orvosoknak a száma, akik kérvényezték a más országokban való munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat - nyilatkozta hétfőn az egészségügyi miniszter.

Sorina Pintea egy besztercei sajtótájékoztatón azt mondta, kértek egy auditvizsgálatot a Számvevőszéktől, és az ehhez szükséges, év elejétől augusztusig feldolgozott adatok értelmében 45-50 százalékkal csökkent azoknak az igényléseknek a száma, amelyekkel a külföldön való munkavállaláshoz szükséges iratokat kérik ki az orvosok. A tárcavezető szerint ugyanakkor nagyon sokan térnek vissza az országba és kérvényezik, hogy itthon folytathassák tevékenységüket.

A miniszter arról is beszélt, hogy a tervek szerint a jövőben egységesen, országos szinten szerveznék meg az orvosi állásokra kiírt versenyvizsgákat. "Jelenleg az egyetemi központokban, a nagyvárosokban nagyon sok a szakember, a kisebb városokban és a falvakban pedig orvoshiány van. Megpróbáljuk majd összesíteni az állásokat, hogy aztán országos szinten szervezzük meg a versenyvizsgákat, és legyen méltányosabb a térségek szerinti elosztás" - fogalmazott Pintea.

A miniszter a falusi családorvosi rendelőket hozta fel példaként, amelyek közül - állítása szerint - 700-ban van nem dolgozik orvos. Megkérdezték tőle az újságírók, mi a garancia arra, hogy a családorvostanra szakosodott rezidensek hajlandók lesznek elvállalni a vidéki állásokat: "Január 1-jéig találunk majd egy megoldást, hogy azok, akikbe Románia belefektet, elsősorban Romániát szolgálják" - mutatott rá az egészségügyi miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?