Törvénytervezet: a nem anyakönyvezett gyerekek is részesüljenek ingyenes orvosi ellátásban

A képviselőház által szerdán elfogadott törvénytervezet értelmében minden gyermeknek jogában áll részesülni ingyenes orvosi ellátásában, még akkor is, ha történetesen nincs személyi száma, azaz nem szerepel az anyakönyvi nyilvántartásban.

A tervezet kimondja, hogy minden olyan személy, aki nem szerepel az anyakönyvi nyilvántartásban – legyen az gyermek, fogyatékkal élő személy, várandós, illetve gyermekágyas nő, vagy az emberkereskedelem áldozata –, emiatt nincs személyi száma (CNP), ingyenes orvosi ellátásban részesül. Az előírás érvényes azokra a személykre is, akik nem rendelkeznek jövedelemmel, de olyan betegségekben szenvednek, amelyeknek kezelését az állam országos programokon keresztül biztosítja. Az ingyenes orvosi ellátás az illető betegséggel kapcsolatos ellátásra vonatkozik. Érvényes lesz az előírás az őrizetbe vett, vagy előzetes letartóztatásban levő személyekre is, ha azok nem rendelkeznek jövedelemmel.

A képviselőház által egyhangúlag elfogadott törvénytervezet a 2006/95-ös, az egészségügyi reformra vonatkozó törvényt módosítja és egészíti ki, illetve kiegészíti a 2003/46-os, a páciensek jogairól szóló törvényt.

 

Oana Bâzgan független képviselő, a tervezet kezdeményezője rámutatott, ezentúl minden egyes romániaiai gyereknek lehetősége lesz az ingyenes és diszkrimináció-mentes orvosi ellátásra, sőt, az ellátással együtt keresztlevelet és személyi számot is kapnak, mivel az egészségügyi intézmények képviselői kötelesek lesznek minden ilyen esetben a legrövidebb időn belül felvenni a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal a dokumentumok kiállítása érdekében.

„2019. Romániájában még mindig vannak olyan gyerekek, akik bár élnek és lélegeznek, törvényileg nem léteznek. Ezek a gyerekek – vagy azért, mert szüleiknek sincs személyi igazolványuk, vagy azért, mert születésükkor elhagyták őket, és nem tudni, kik a szülők, vagy azért, mert a szülők egyszerűen nem mentek el őket anyakönyveztetni – elesnek attól az alkotmány által minden gyereknek biztosított jogtól, hogy ingyenes orvosi ellátásban részesüljenek. (...) Emellett ezek a gyerekek legalitásba lépnek, mert anyakönyveztetni fogják őket, mihelyt orvoshoz fordulnak” – fejtette ki Oana Bâzgan.

(Címlapi illusztráció forrása: digi24.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?