Orvoslakások alapkövét rakták le Borszéken

Az idegenforgalmi fejlesztések mellett az orvosi ellátás színvonalát is szeretnék emelni Borszéken a helyi lakosok, valamint a turisták számára is. Ennek érdekében két orvosi lakást magába foglaló ingatlan építésének alapkövét rakták le csütörtökön a Székelyföld peremén található városban – közölte a borszéki polgármesteri hivatal sajtóirodája.

Az építkezés a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, illetve a marosvásárhelyi Studium – Prospero Alapítvány közbenjárásával valósul meg mintegy 800 ezer lejből, olvasható a közleményben.

Mik József polgármester köszöntőjében kiemelte, az utóbbi időszakban több beruházás is elkezdődött annak érdekében, hogy minél jobb egészségügyi szolgáltatásokban részesülhessenek a helybéliek, illetve a településre látogató turisták. Az alapkő letételénél jelen lévő Potápi Árpád János úgy fogalmazott: „reméljük ezzel a beruházással is hozzájárulunk ahhoz, hogy ennek a magyar végvárnak az egészségügyét meg tudjuk erősíteni”. Magyarország kormányának nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint az orvosi lakások építése fontos egyrészt a kapuit hamarosan megnyitó balneológiai központ miatt, ugyanakkor más szakorvosok és háziorvosok számára is vonzó lehet a majdan felajánlható lakhatási lehetőség. A politikus reményét fejezte ki, hogy az alapítvánnyal közösen folytatni tudják az Erdélyben elkezdett beruházások sorozatát.

Bende Sándor, az RMDSZ képviselője méltatta a borszéki városvezetés azon törekvését, hogy a települést újra kiemelt turisztikai célponttá tegye, hangsúlyozva, az utóbbi évtized fejlesztései ezt az igyekezetet támasztják alá. „A megmaradás hálózatát építjük kőről-kőre, egész Erdélyben” – jelentette ki Vass Levente. A Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke a magyar kormány támogatásáért is köszönetet mondott, majd érdekességképpen elmondta, az ünnepségen szimbolikusan felhasznált hat kis kockakő Marosvásárhelyről származik. Az általa vezetett alapítvány egyik hagyománya, hogy ezekre ráírják az építkezést támogató intézmények nevét és ezeket a köveket majd be is építik az ingatlan egy jól látható részébe.

Jövőre talán már el is készülhet

Idén ősszel az időjárás függvényében elkészülhet az épület alapja. Mik József elmondta, a kétszintes ingatlan két orvosi lakásnak ad majd helyet, és a remények szerint a hamarosan kapuit megnyitó új kezelőbázison dolgozó szakembereknek nyújthat majd lakhatási lehetőséget.

A több mint 800 ezer lej értékű beruházás során építendő ingatlan alapterülete 285,3 négyzetméter lesz, teljes felülete pedig 331,2 négyzetméter. Egy kétszobás, illetve egy háromszobás lakás kap majd helyet az épületben. Előbbi 97,6 négyzetméteres, utóbbi pedig 116,2 négyzetméteres lakófelülettel rendelkezik majd. Az épületnek saját hőközpontja is lesz.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?