Nick Vujicic Nagyváradon: „A világnak reményre van szüksége”

Ha Nick megbirkózott vele, akkor én is – ezen gondolatokkal távoznak a fiatalok Nick Vujicic előadásairól. A karok és lábak nélkül született világhírű motivációs prédikátor a hit és a remény üzenetét tolmácsolja, és hálás azért, amiért ezt megteheti. Nagyváradon most először járt, és több százan gyűltek össze a sportarénában, hogy meghallgassák.

Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője, Nick Vujicic és Soltész Miklós államtitkár | Fotó: A szerző felvétele

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a helyi polgármesteri hivatal és a Nem Adom Fel Alapítvány a magyar kormány illetékes államtitkárságának támogatásával szervezte az eseményt, hiszen mint azt Soltész Miklós államtitkár megfogalmazta: „mutassuk meg, hogy mekkora érték a békesség. Ezt Nick nagyszerűen tudja képviselni.”

A 40 éves, szerb szülők gyermekeként Ausztráliában született, de évek óta az Egyesült Államokban élő motivációs tréner ugyanis bevallása szerint pacifista. Ebben a szellemiségben nevelkedett és ezen értékeket képviseli. „Lehetőség szerint távol tartom magam a politikától, arra törekszem, hogy az emberek, az egység és a remény szószólója legyek. Arra bátorítom az embereket, hogy merjenek segítséget kérni, amikor szükségük van rá. Imádkozom a békéért és hálás vagyok, hogy bátoríthatom a fiatalokat” – mondta még az előadást megelőző sajtótájékoztatón.

Vujicic a Maszolnak elmondta, hogy eddig már hetvennyolc országban járt, mintegy 3500 beszédet tartott. A 2017-ben tartott ukrajnai előadásán voltak a legtöbben és milliók követték figyelemmel a Balkán-térségben. „Bárhol járok, mindenhol ugyanaz a reakció a remény általános üzenetére. A gyermekek, akikkel az iskolában erőszakoskodnak, úgy távoznak, hogy wow, ha Nick megbirkózott vele, akkor én is. Azt szeretném, hogy a fiatalok tudják, hogy úgy szépek, ahogy vannak. A legfontosabb üzenet a számukra, hogy tudják: szeretve vannak, Istennek terve van velük, és Isten segítségével bármilyen nehézségen átjuthatunk” – fogalmazta meg.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy előadásai során nagyon sok kultúrájú és vallású emberekkel találkozott. „Nyilván amikor Kínában vagyok nem prédikálok, de ott is próbálom motiválni az embereket. Legyél muszlim, hindu, vagy bármilyen vallású. Ahol viszont szabadon beszélhetek a kereszténységemről, ott azt meg is teszem. Szeretem, mert a keresztény hitem nélkül ma nem az lennék, aki. Nem jutottam volna túl a depressziómon, és az öngyilkossági gondolataimon 10 évesen. Igazságot akartam, értelmet akartam, amit a kereszténységben találtam meg” – vallotta a motivációs tréner. Újságírói kérdésre azt is megosztotta, hogy jómaga is sokáig haragudott Istenre, a fordulópontot a Biblia olvasása jelentette, azon keresztül „érintette meg” a krisztusi üzenet. „Tudtam, hogy a lelkemet kell meggyógyítanom, a gondolkodásmódomat megújítanom. Nem tudod mellőzni a fájdalmat, a depressziót, szembe kell nézned vele. Istenhez fordultam, mert ha terve volt egy vak emberrel – ahogyan a Biblia is írta –, akkor velem is biztos van. Ma van egy pár cipőm, amit azért vettem, hátha Isten ad kezet és lábat nekem, mert én őszintén hiszek a csodákban, de nem várok rá. Áldásnak tartom és hálás vagyok azért, hogy a hit és a remény üzenetét tolmácsolhatom a világban” – mondta Vujicic.

Fotó: A szerző felvétele

A Maszolnak viszont bevallotta, hogy mint minden embernek, neki is vannak jó és rossz napjai. Meglátása szerint az elmúlt három és fél év mindenkinek nehéz volt. Jómaga 2021-ben esett át egy depresszív időszakon, de tanácsadóhoz fordult. „Örülök, hogy találtam valakit, akivel beszélhetek, megbízhatok. Mindenki úgy tekint rám, mint ösztönző, bátorító, erős emberre. De én is sírok néha. Nekem is vannak hullámvölgyeim. Én is átélek depresszív időszakokat. Senki sem szuperember. De örülök, mert amikor elkezdtem ezzel a tanácsadóval beszélni, olyan dolgokat is feltártam előtte, amelyekről korábban nem beszéltem. Mi európaiként nem igazán osztjuk meg az érzéseinket, nem megyünk terápiára, pedig nekem is olyan lehetőségem adódott, hogy meggyógyítsam a lelkem” – mondta. Megosztotta lapunkkal, hogy voltak igen nehéz éve az Egyesült Államokban. 2019-ben például kirúgták egy bankból. „Elutasítottak. Egy levelet nyomtak a kezembe, hogy nem akarnak a bankjukban. Gyakorlatilag a hitem miatt. Ez egy dominóeffektus volt, és tényleg szeretném, ha a fiatalok elgondolkoznának. Gyűljünk össze a szeretet jegyében” – ecsetelte.

Szerb szülőktől származva ismeri a keleteurópai térséget, szerinte minden országban erős a lehangoltság, a fiatalokban belső harcok dúlnak a lét értelmét keresve. „Mi tudjuk, hogy az élet értelme, a szeretet, a béke az Istentől jön. Reméljük, hogy az előadásból hitet és reményt merítenek az emberek” – mondta.

Vujicic megjegyezte, hogy ő vállalkozó is egyben, pár hét múlva pedig immár hivatalosan is elindítja partnereivel a saját közösségi média vállalkozását, amelynek részeként gyermekeknek szánt videókat készít majd, hogy soha ne adják fel a reményt. Legalább száz videót tervez, amelyet 36 nyelvre fognak lefordítani. „Mert a világnak még soha korábban nem volt annyira szüksége a reményre, mint most. A digitális média pedig elképesztő, ha azt megfelelően használjuk” – mondta.

Vujicicnak különben nem kellett csalatkoznia, hiszen hétfő koraesti előadásán több százan gyűltek össze a Nagyvárad Arénában. Beszédét élőben tolmácsolták magyar és román nyelven.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?