banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Nemzeti régiók: európai mozgalommá bővítené a kezdeményezést a Székely Nemzeti Tanács

Május 7-én, pénteken éjfélkor zárul a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének többször módosított, immár végleges határideje. A koronavírus-járvány miatt összesen egy évvel meghosszabbított akciót a szervezők a nemzeti régiók európai mozgalmává szeretnék alakítani – mondta a Maszolnak Izsák Balázs, a kezdeményező Szákely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Az SZNT 2013-ban terjesztette az Európai Bizottság elé a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezést, de annak elutasítása miatt az európai bírósághoz fordult, amely hat év múltán a tanács javára döntött. Ezért kezdhette csak 2019. május elsején, a makfalvi Székely Majálison az aláírásgyűjtést az SZNT, amelynek eredetileg egy év állt rendelkezésére, hogy minimum hét tagállamból (mindegyikben lakosságarányos kvóta szerint) összegyűjtse legalább egymillió európai uniós polgár aláírását ahhoz, hogy az EU végrehajtó szervét európai szintű jogszabály megalkotására rávegyék.

A koronavírus-járvány és a terjedése ellen hozott intézkedések miatt azonban a papíralapú aláírások gyűjtésétől el kellett tekinteni, az akció is ideiglenes leállt, végül az Európai Bizottság beleegyezett a nemzeti régiók – és más, futó polgári kezdeményezések – határidejének a meghosszabbításába, maximum négy alkalommal, de nem tovább mint 12 hónappal az eredetileg lejáró határidőhöz képest. „A járvány miatt nem tudtunk utazni, konferenciákat szervezni, hogy minél szélesebb körben megismertessük a céljainkat. Ez nagy veszteség volt, és kérdés, hogy mennyire kompenzálta ezt a plusz egy év" – mondta Izsák Balázs SZNT-elnök, a kezdeményező polgári bizottság tagja, aki mindennek ellenére sikeresnek tartja az aláírásgyűjtést.Izsák Balázs | Fotó: az SZNT Facebook-oldala

Közlése szerint a következőkben egy mozgalom megszervezésével pótolnák a veszteségeket. „Nagyon jó lett volna, ha a franciaországi Bretagne-ból, Korzikáról, a németországi Bajoroszágból, vagy a csehországi Morvaországból is kaptunk volna aláírásokat. Azokat a nemzeti régiókat soroltam, amelyeknek a jelenléte, támogatása ezalatt a két év alatt hiányzott. A következő időszak fogja eldönteni, hogy be tudjuk-e vonzani ezeket a régiókat a nemzeti régiók európai mozgalmába” – fogalmazott.

Izsák Balázs szerint a következő lépés az aláírások hitelesítése lesz. Ezeket 2022 februárjában meg kell semmisíteniük, tehát ahol papíron is gyűjtöttek aláírásokat – például Romániában és Magyarországon –, ott addig meg kell történnie a hitelesítésnek, de más határidő nem szorítja a kezdeményezőket a tekintetben, hogy tegyék le az EB asztalára a tervezetüket.

„Ezeket a részleteket a partnareinkkel kell megbeszéljük, hogy mikor lenne a legjobb és a leghatékonyabb. Az aláírságyűjtés előtt nem készítettünk egy pontos tervezetet, hogy ne rögzítsünk olyan pontokat, amit esetleg a partnerek kifogásolhatnak, de most már a sikeres gyűjtés után lehet dolgozni egy végleges tervezeten” – magyarázta Izsák Balázs.

A kezdeményezés hivatalos címe Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért, és azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az EU-szerződésekben foglaltakra hivatkozva azt kérik, hogy „a jelzett régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-alaphoz, -forráshoz, -programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.”

Az Európai Bizottság a sikeres aláírásgyűjtés után, az Európai Parlament és az Európai Tanács pozitív ajánlása ellenére elutasította az európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés (Minority SafePack Innitiative – MSPI) nyomán a jogalkotást, de Iszák Balázs szerint ebből nem indulhatnak ki a nemzeti régiók védelmében indítitt kezdeményezés sikerét latolgatva.

„Várjuk meg a végét, mert úgy tudom, hogy jogorvoslathoz folyamodnak az MSPI kezdeményezői. Addig én ezt nem kommentálom, nem láttam az ő érveiket, de kívánom, hogy legyenek sikeresek, nyerjék meg a pert az Európai Bizottsággal szemben. Az EB elutasító határozatát láttam, és én is úgy vélem, hogy kívánnivalókat hagy maga után” – mondta.

A minimálisan szükséges egymillió aláírás helyett közel 1,16 millió gyűlt eddig össze a nemzeti régiókért, ráadásul hét tagállam helyett tízben, de Izsák Balázs arra biztatott mindenki, hogy aki még nem tette meg, pénteken éjfélig írja alá online a kezdeményezést, hogy minél több európai polgár támogassa az ügyet.

Még HÁROM nap van hátra! BELGIUM 71% !!!!!!!!!!! HAJRÁ FLANDRIA!!!!!! Írja alá ön is: www.nemzetiregiok.eu A...

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2021. május 4., kedd

Izsák Balázs korábban a Maszolnak sajnálatosnak nevezte, hogy az aláírásgyűjtés során „túlsúlyba került a pénzkérdés”, és háttérbe szorult az európai polgári kezdeményezés.

„Az terjed, hogy »a székely petíció plusz forráshoz akarja juttatni az őshonos közösségeket«, holott ez nem egy petíció, hanem európai polgári kezdeményezés, amely egy jogszabályt próbál indítványozni, tehát jogi megoldásokat keresünk. Nem arról szól, hogy minden őshonos nemzeti kisebbség alanyi jogon kapjon pénzt, mint ahogy döbbenten olvasom, mert a mi kezdeményezésünkben ilyesmi nem található. Az uniós szerződések alapján azt akarjuk, , hogy hatékonyabbá és jobbá tegyük az unió kohéziós politikáját” – oszlatta el a félreértéseket – magyarázta Izsák Balázs.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?