banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

SZNT-elnök: Románia képviselői hagyják abba az ellenségeskedést

Fotó: Facebook/Izsák BalázsA folyamatos ellenségeskedéssel való felhagyásra kéri Románia képviselőit Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke abból az alkalomból, hogy az Európai Bíróság csütörtökön tárgyalja Románia Európai Bizottság (EB) elleni keresetét a nemzeti régiók polgári kezdeményezése ügyében.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Izsák Balázs felidézte: Románia 2019. július 8-án keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához, azt kérve, hogy semmisítse meg a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló EB-határozatot. Az ügy tárgyalására azt követően kerül sor, hogy a Székely Nemzeti Tanács és partnerei időközben több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a kezdeményezés támogatására, és a megkövetelt hét ország helyett tízben támogatták a szükségesnél többen a kezdeményezést. Az aláírásgyűjtés május 7-én zárul.

"Sajnálattal állapítjuk meg, hogy Románia változatlanul szembemegy az Európai Unió alapvető értékeivel, és a vesztes perek sorozatából sem képes tanulni" - fogalmazott Izsák Balázs. Az SZNT elnöke úgy vélte: Románia tekintélyének árt "újra és újra nekiugrani a szerződésekben rögzített alapvető értékeknek". Megjegyezte: ez káros az ország gazdaságának is, hiszen a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés szervezői nemcsak a Románia területén lévő nemzeti régióknak akarnak hasznot hajtani, hanem velük együtt az országnak is. "Mi változatlanul bízunk a közösségi jog és az unió joggyakorlatának stabilitásában, és arra ösztönözzük a román hatóságokat, hogy a folyamatos ellenségeskedést váltsák fel dialógusra kész, európaibb magatartással" - áll a közleményben.

Izsák Balázs hozzátette: a nemzeti régiók részei az európai valóságnak, felemelkedésük, gazdasági megerősödésük az egész kontinens érdeke. "Azt várjuk, hogy Románia EU-tagállamhoz méltóan partner legyen ebben a folyamatban, ehhez azonban mentalitásváltásra van szükség" - fogalmazott közleményében az SZNT elnöke.

Az erdélyi magyar szervezetek és partnereik két európai polgári kezdeményezést indítottak el 2013-ban, de pereskedniük kellett azért, hogy az Európai Bizottság (EB) nyilvántartásba vegye a kezdeményezéseket. Románia mind a Minority SafePack kezdeményezés, mind a nemzeti régiók kezdeményezése ügyében a kezdeményezők ellen, az EB oldalán avatkozott be a perbe. Amikor pedig az EB a Minority SafePack ügyében kiegyezett a kezdeményezőkkel, a nemzeti régiók kezdeményezése ügyében pedig pert vesztett ellenük, és lehetővé tette az aláírásgyűjtés elindítását, Románia mindkét ügyben az EB-t is beperelte. A Minority SafePack ügyében indított pert elvesztette. A nemzeti régiós kezdeményezés ügyében indított pernek lesz csütörtökön a tárgyalása az EU luxembourgi székhelyű törvényszékén.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?