Aláírásgyűjtés a nemzeti régiók védelmében: kilenc nap maradt a határidőig

Folyamatos diplomáciai erőfeszítés és háttérmunka zajlik azért, hogy a november 7-i meghosszabbított határidőig meglegyen a támogató aláírások még hiányzó mennyisége a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezéshez – mondta el a Maszolnak Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

A mozgalom vezetője szerint állandóan követik az aláírások száma szerinti első tíz országban a támogatók alakulását, a naponta változó eredményeket mindig kiteszik az SZNT magyar és angol nyelvű közösségi oldalára, ez utóbbit a célországokban fizetett hirdetésekkel juttatják el „a szövetségeseikhez”.

„Abban bízom, hogy ha május első hetében sikerült 700 ezer aláírást egy hét alatt összegyűjteni, akkor a hátralévő tíz napban is talán sikerül pár tízezret, ez a minimum” – nyilatkozta a Maszolnak Izsák Balázs. Hozzátette: jelenleg magan sem tudja megmondani, mi lesz a végeredmény. "Folyamatos a diplomáciai erőfeszítés, a háttérlevelezés, és a hirdetéseknek más-más a társadalmi fogadtatása minden országban. Pillanatnyilag az első helyen Spanyolország van 37,74 százalékkal, az utolsón Horvátország áll 7,22 százalékkal” – magyarázta.

A Székely Nemzeti Tanács 2019. május 7-én indította el kezdeményezését, amelynek a célja, hogy olyan jogszabály megalkotására vegye rá az Európai Uniót, amely törvény által garantált védelmet és anyagi stabilitást biztosít azoknak a térségeknek, amelyekben az adott ország többségi nemzetétől eltérő etnikai közösség él.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság (az EU végrehajtó szerve) foglalkozzon a kérdéssel, egy év alatt egymillió aláírást kellett összegyűjteni hét tagállamból, de mindegyikben egy bizonyos számú minimális szignónak össze kellett volna jönnie. Ezt a kvótát csak Romániában, Magyarországon és Szlovákiában sikerült teljesíteni, ezért legalább másik négy tagállamban folytatni kellett a gyűjtést, még ha az egymilliós határt át is lépték.

Népszerűsítsék a kezdeményezést külföldi rokonaik, barátaik körében. Az Önök segítségével megismételhetjük a májusi sikert! https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2020. október 29., csütörtök

 

Az SZNT a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra, kijárási tilalmakra hivatkozva kérte a határidő meghosszabbítását, amit végül júliusban az EU döntéshozó szervei, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács is jóváhagyott, így hathónapos haladékot kaptak a szervezők (május 7-től számítva).

Izsá Balázs kifejtette: általában nem a kisebbségeket akarják fogékonnyá tenni a kezdeményezés iránt, hanem a nemzeti régiók többségi lakóit. "Fontos, hogy ezt elkülönítsük a kisebbségektől. Minket is besorolnak a 18 kisebbség közé, holott az erdélyi magyar közösség történelme, múltja, kultúrája a szülőföldjéhez, Erdélyhez kötődik, a székelységé pedig a Székelyföldhöz. Ellenben a többi kisebbség, ha a nemzeti kultúráról, a nemzet születéséről van szó, egy távoli országra gondol, tehát nem arra a földre, ahol ma él" – részletezte.

Magyarázara szerint  a székelyek, katalánok, baszkok, bretonok, flamandok évszázadokon keresztül ott éltek, teremtettek egy kultúrát, az a hazájuk. "A kisebbséghez tartozó személyek általában a saját hazájuk politikáján keresztül nézik az európai viszonyokat. Az Európában bárhol élő román közösség nem fog szolidaritást vállalni velünk, csak mert ők is kisebbségben élnek, mint mi, hanem igazodnak a román többséghez" – mondta az SZNT elnöke.

A polgári kezdeményezés gyűjtött aláírások során Európa-szerte „történnek meglepő dolgok”. Izsák Balázs szerint például Spanyolországban május 7-én, amikor egy év után lezárták az aláírásgyűjtést, 2,9 százalékos támogatást jegyezte – most viszont Spanyolország a nyugati államok között átvette a vezetést.

„Szlovénia ezelőtt két-három héttel egy-két százalékon állt, most naponta előzi meg a többieket, épp megelőzte Németországot, amely tíz százalék felett van. Persze, Németországban magas a kvóta, 72 ezer aláírás kellene, de alig több mint tízezer gyűlt össze. Felfelé jön Észtország is, de senki nem tudja ma megmondani, hogy a hirdetéseinknek vagy a partnereink munkájának milyen társadalmi visszhangja van az adott országban” – mondta Izsák Balázs.

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative Még 9 napunk maradt, segítsenek megosztással, jusson el a nyugati barátokhoz, ismerősökhöz a kezdeményezésünk!

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2020. október 29., csütörtök

 

Az SZNT elnöke azt is közölte: a koronavírus-járványra való tekintettel online zajlik az aláírásgyűjtés (az érdeklődők az irdala.hu vagy a https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative webcímen támogathatják a kezdeményezést). Nincs tilalom, lehetne papíríveken is gyűjteni, de Izsák szerint a szervezők felelőssége, hogy ne kockáztassák, a biztosok, a potenciális önkéntesek egészségét. „A közterekre kivonulni, engedélyekhez kötött, bonyolult procedúra lenne ilyen körülmények között” – fűzte hozzá, megemlítve azt is, hogy az utcai aláírásgyűjtésnek inkább hírverő ereje van, a korábbi tapasztalatok alapján a helyszíni aláírásgyűjtés még több online aláírást generált.

Korábban Izsák Balázs emlékeztetett arra, hogy a polgári kezdeményezések nem váltak túlságosan népszerűvé az unióban az elmúlt időszakban. Nyolc év alatt 74-ből mindössze hat esetében sikerült összegyűjteni a szükséges egymillió aláírást. Ez szerinte azt jelenti, hogy nem vált be az uniónak az a célja, hogy hozzáférhetővé kell tenni az európai ügyek megoldását a polgárok számára.

(Nyitóképen: Izsák Balázs | Forrás: SZNT Facebook-oldal)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?