Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

Mint beszámoltunk róla, szombattól folytatódhatott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett aláírásgyűjtés a nemzeti régiók védelméért, miután a koronavírus-járványra való tekintettel az Európai Unió engedélyezte a határidő meghosszabbítását fél évvel. Az európai kampány reklámarca Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó lesz.

A petíciót a Székely Nemzeti Tanács indította még tavaly, és idén májusig egymillió aláírást kellett összegyűjtenie, legalább hét uniós tagállamból. Az egymillió meg is lett, de csak három országban jött össze a kellő számú aláírás. A szervezet most európai kampányt indít – hangzott el az M1 híradójában.

Újra működnek az online felületek, november 7-ig néhány személyi adat megadásával az Európai Unió valamennyi tagállamában aláírható a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, de papíralapú íveken is gyűjtik a támogatásokat. Eddig egymillió kilencezer szignónál tartanak, a mostani kampányban a területi kritérium teljesítése a cél. Ehhez kulcskérdés, hogy sikerül-e megmozgatni az európai nemzeti közösségeket.

Ennek érdekében most angol nyelvű kampányt is indítottak, amelynek reklámarca a háromszoros olimpiai bajnok magyar úszó, Hosszú Katinka. Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint a nemzeti régiók legitimitását az szolgálná, ha több millió aláírás gyűlne össze és legalább 10–15 országban teljesülne a minimális területi küszöb.

Írja alá ön is itt: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative Ha már megtette, népszerűsítse ismerősei, barátai körében a kezdeményezést.

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2020. július 19., vasárnap

 

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy azok a régiók, ahol sajátos nyelvű és kultúrájú őshonos kisebbségek élnek, váljanak az Európai Unió jogalanyaivá, és saját jogon férhessenek hozzá fejlesztési forrásaihoz. A kezdeményezés a nemzetiregiok.eu és az irdala.hu oldalon támogatható.

(Nyitókép: Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszó | Fotó: origo.hu)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?