SZNT: összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiók védelmében, de ez még nem elég

Összegyűlt az egymillió aláírás szerda este negyed tízkor a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petíciójának ügyében, de továbbra is várják az aláírásokat – mondta Pesty László, az aláírásgyűjtés kampányfőnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Pesty László kiemelte: bár összegyűlt az egymillió aláírás, csütörtök éjfélig még gyűjteni kell, mert négy ország még nem hozta a részt vevő tagállamoktól jogszabály által elvárt minimális aláírásszámot.

Egyelőre Romániából (151 616), Magyarországról (696 986) és Szlovákiából (23 660) érkezett elegendő aláírás. Ezek után Svédország következik, ahol az elvárt minimális aláírásszám 21 százaléka gyűlt ezidáig össze, Ausztria, ahol 14,4 százalék gyűlt össze, majd Németország 12,53 százalékkal és Írország 7,44 százalékkal. 

Fontos, hogy jóval egymillió felett legyen az aláírások száma, mivel Brüsszel megvizsgálja majd azok hitelességét, és kiderülhet, hogy többen kétszer írtak alá vagy hibásan tették azt – mondta. 

A határidő kitolását kérik

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta, kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz a határidő kitolása érdekében, hiszen a koronavírus-járvány miatt március óta lehetetlenné vált a papír alapú gyűjtés, a meglévő aláírásokat sem sikerült összeszedni, és bizonyos uniós országokban azért maradt el a gyűjtés utolsó hulláma, mert nem tudtak odamenni.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. A petíció elérhető az irdala.hu és a nemzetiregiok.eu weboldalon.

(Címlapfotó forrása: SZNT Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?