Négy új díszpolgára van Szatmárnémetinek

A magyar és a román közösség két-két tagját tüntette ki díszpolgári címmel Kereskényi Gábor polgármester az idei Szatmárnémeti Városnapok nyitórendezvényén.

Pénteken kezdetét vette az idei Szatmárnémeti Városnapok, a helyi közösség legnagyobb ünnepe. A kezdés azonban nem volt zökkenőmentes, már a polgármesteri köszöntő előtt fekete felhők gyűltek az égen – ennek ellenére a köszöntőt és az azt követő díszpolgári címek átadása zavartalanul zajlott.

„Városunk története jól mutatja, hogy az igazán fontos dolgok nem szavakkal valósulnak meg. A ma vállalásaitól függ, hogy miként íródik történelmünk következő fejezete. (…) A város különleges kulturális sokszínűsége miatt fontos, hogy összetartó közösség legyünk. Egy város sorsát ugyanis nem lehet megosztottságra építeni. (…) Isten éltesse Szatmárnémetit, Isten éltesse a város lakóit” – mondta Kereskényi Gábor polgármester, majd a díszpolgári címek átadása következett.

A román közösség két kiemelkedő, de már nem Szatmárnémetiben élő személyisége, a Darida testvérpár lett díszpolgár. Alexandru Darida képzőművész jelenleg Chicagóban él, ahol az alkotás mellett egy galériát is működtet. Az energia és élet festőjeként tartják számon. A Bukarestben élő Ioan Darida Románia egyik legelismertebb restaurátora. A restaurátori munka mellett kiemelkedő egyetemi oktatói munkássága. Számos műemlék értékeinek megőrzésében vett részt – az utóbbi időszakban a legnagyobb munkája a temesvári Szent György dóm restaurálása volt.

A magyar közösségből Tóth-Páll Miklós és Gyenes Emánuel kaptak elismerést.

Gyenes Emánuel Szatmárnémetiben született 1984. március 3-án. Iskolába is szülővárosában járt, itt szerzett diplomát, miközben egyre ismertebb név lett a motorsport világában, nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is. Gyermekkorában a motorsporttal a gokartozáson keresztül ismerkedett meg, majd a négy kerékről két kerékre váltott. Motorozni kezdett, a sportágban pedig megkerülhetetlen szereplő lett rövid időn belül.

Zsinórban szerezte az aranyérmeket, éveken keresztül az enduro és és az enduro-cross kategória romániai bajnoka volt. Jelen pillanatban a magyarországi enduro-bajnokságban indul, de csak edzésként – jó ideje a Dakar-ralis részvételre koncentrál. Motoros teljesítménye több szempontból is egyedülálló, a világon ő az egyetlen, aki a lehető legnehezebb hard-enduro verseny, a Red Bull Romaniacs összes kiírásán jelen volt és sikeresen be is fejezte a versenyt. Rendszeresen részt vett a Six Days nemzetközi enduro-versenyen is – a világ legrégibb enduro-versenyéről is arany- illetve ezüstérmekkel tért haza.

Tóth-Páll Miklós Marosvásárhelyen született 1944. április 11-én. 1968-ban a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet elvégzése után Szatmárnémetibe szerződött az Északi Színház magyar tagozatához. A 2010-ben bekövetkezett nyugdíjazása után is számos szereplehetőséget kínált fel neki a társulat, amelyeket nagy örömmel vállalt, illetve rendezőként is tevékenykedett.

Alapítója az Ady Endre Társaságnak, amelynek mai napig vezetője. A társaság fő célja kiadványok létrehozása, ünnepi műsorok, rendezvények szervezése, a magyar kultúra ápolása. A Magyar Kultúra Napját Tóth-Páll Miklós szélesítette ki Szatmár megyében a Magyar Kultúra Hetévé. A Tóth-Páll Miklós vezette Ady Endre Társaság Családi hétvége nevű, évente megrendezésre kerülő rendezvény ötletgazdája és társszervezője több mint 15 éve. Tóth-Páll Miklós közösségépítő, hagyományőrző munkásságát több díjjal is elismerte már a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei RMDSZ, a Szatmárnémeti RMDSZ és a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége is.   

A díjazás végeztével a népes közönségben egyszerre szólalt meg több száz mobiltelefon RoAlert riasztása: a jégesőre és viharra figyelmeztető üzenet miatt a következő rendezvényeket későbbi időpontra halasztották. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?