Bagossy, Dzsúdló, Smiley, Delia és Voltaj a Szatmárnémeti Városnapokon

Huszonhatodik alkalommal szerveznek városnapokat Szatmárnémetiben – az 1997-ben elindult sorozat csak egyszer szakadt meg, a koronavírus-világjárvány miatt.

Szerdán a polgármesteri hivatal gyűléstermében tartottak sajtótájékoztatót a Szatmárnémeti Városnapok szervezői, élükön Kereskényi Gábor polgármesterrel. Mint kiderült, idén is május 24. és 26. között tartják a minősági szórakoztató és kulturális programokat felvonultató rendezvényt. Az időzítés kapcsán: az utóbbi időben május utolsó hétvégéjén tartják az össznépi ünnepet, ám a több mint két és fél évtizedes történet ideje alatt volt, amikor Európa napjához kötötték a városnapokat, a kezdetek kezdetén pedig május 14-hez, a nagy szatmári árvíz, illetve az azzal kapcsolatos nagy mértékű szolidaritás ünnepének évfordulója kapcsán rendezték meg.

Az idei rendezvény kezdő momentumaként az új főtéren, az Október 25. téren felállított 18 méter széles színpadon adják majd át a díszpolgári okleveleket, akiknek a kitüntetéséről a helyi tanács nemrég döntött. A kitüntetettek: Ioan Darida restaurátor, Alex Darida képzőművész, Gyenes Emánuel motorversenyző, többszörös Dakar-résztvevő és Tóth-Páll Miklós színész, az Ady Endre Társaság alapítója, és számos rendezvény szervezője, mások mellett a Családi hétvége fő szervezője.

Fotó: G. M. Zamfirescu Kulturális Központ

Ezt az Ad Libitum Voices kórus és a Dinu Lipatti Állami Filharmónia különleges koncertje, majd látványos nappali tűzijáték követ. Péntek este lép színpadra az Október 25. téren az XXL Band és Ami, a nagybányai származású énekesnőnek több mint 80 milliós nézettsége van a Youtube-on. Az est fő fellépői pedig a magyarországi Dzsúdló, illetve a román könnyűzene állócsillaga, Delia. A napot lemezlovasok partyja zárja.

Május 25-én, szombaton a nagyszínpadon látható produkciók sorát a D’Accord Band, Taisa Silaghi&Open Wings és Villia nyitja, majd 20 óra után lép fel Alina Eremia, a The Motan’s együttes, a rendkívül népszerű Smiley és a magyarországi fúvós-bulizenekar, a Suncity Brass. A napot pedig szintén lemezlovasok zárják, ezúttal retro zenés egyveleggel.

Május 26-án, vasárnap lép színpadra a Compact, a Bagossy Brothers Company és a Voltaj. Utóbbi zenekarnak egy rossz emléke is van a szatmári városnapokról, több mint húsz éve a koncertjük közben a szakadó eső miatt lerogyott a színpad teteje, a zenekar dobosáét pedig hosszú időn keresztül kezelték, míg sikerült talpra állnia. Ennek ellenére mindig szívesen jönnek Szatmárnémetibe.

Mint a sajtótájékoztatón kiderült, a fellépőket a közönség megkérdezésével hívják meg a rendezvényre. Minden városnapok után felmérést készít a szervező G. M. Zamfirescu Kulturális Központ a közönség elégedettsége kapcsán, de azt is kérik, hogy ajánlják kedvenceiket a következő kiadásra.

Butka Gergő, a kulturális központ igazgatója és a városnapi rendezvény főszervezője elmondta: 80 technikus, szervező és további 30 önkéntes dolgozik majd a rendezvény lebonyolításán. Igyekeznek beleférni az elmúlt évi költségvetésbe, illetve a rendelkezésre álló pénzt mellé szponzorokat keresnek. Jelentkezett is már egy sörgyár, amely exklúzivitást vásárolt. 

Idén egyébként három helyszínen várják az érdeklődőket: az Október 25 téren felállított nagyszínpadnál, a Batthyány sétányon lévő rendezvénytéren felállított folklór- és gyerekszínpadnál, a Transilvania sugárúton pedig a résztvevők a kulináris élvezeteknek is hódolhatnak, a közélelmezési egységek különleges falatokkal és italokkal várják a szatmáriakat. Eddig 145 cég jelentkezett a feladatra, a szerveők közülük választják ki a legjobb minőséget biztosítókat.

A XXVI. Szatmárnémeti Városnapok teljes programját május 20-án hozzák nyilvánosságra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?