banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Lázár János Szatmárnémetiben: a magyaroknak és a románoknak is jó, hogy Kereskényi áll a helyi önkormányzat élén  

Orbán Viktor jókívánságaival érkezett Szatmárnémetibe szerdán Lázár János, Magyarország építési és közlekedési minisztere. Kereskényi Gábor polgármesterrel és Pataki Csaba megyei tanácselnökkel lakossági fórumon vett részt a Tisztviselőtelepen.

A kertvárosi rész református temploma előtt gyülekeztek az érdeklődők szerdán késő délután, hogy részt vegyenek Kereskényi Gábor lakossági fórumán, amelyet heti rendszerességgel tartott meg az utóbbi időben a város különböző pontjain. Ebben az esetben viszont különleges találkozásról volt szó, hiszen Pataki Csaba megyei tanácselnök mellett egy magyarországi vendég, Lázár János építési és közlekedési miniszter is részt vett az eseményen.

A szerző felvételei

A polgármester rövid bevezetőjében a környéken eszközölt beruházásokról beszélt, arról, hogy a folytatáshoz is van vízió és egy jó RMDSZ-es csapat, amely meg tudja valósítani a terveket. Reagált arra is, hogy sokak szerint jók az esélyek az újabb polgármesteri mandátum megszerzésére. Focis hasonlattal éve: a meccs csak most kezdődött, a lefújásig még sok van, de ahhoz, hogy az öltözőben ünnepelni lehessen, minden szatmári támogatására szükség van.

Lázár János is figyelmeztette a szatmáriakat arra, hogy nem közvéleménykutatások és jóslatok mentén kell haladni: „A június 9-i eredményeket megjósolni legjobban június 10-én lehet, hiszen bolond világot élünk” – mondta. Aki nem megy el szavazni, az nem csak arról marad le, hogy alakítsa a sorsát, hanem annak lehetőségéről is, hogy később kritikákat fogalmazzon meg, mondta. Orbán Viktor jókívánságait átadva pedig biztosította a szatmáriakat, hogy Budapestről is jól látják, milyen fejlesztések zajlanak a városban és a megyében, ezek kapcsán pedig kijelenthető, hogy a magyarok és a románok is jól jártak azzal, hogy Kereskényi és Pataki áll a helyi és a megyei önkormányzat élén.    

„Olyan a város, amilyen a gazdája. Ha egy településen jó élni, akkor a fiatalok is szívesebben maradnak otthon, vagy térnek haza” – hangsúlyozta.

Lázár beszélt az együttműködési lehetőségekről is, különösen azokat kiemelve, amelyet Románia schengeni csatlakozása tenne lehetővé. „A következő időszakban Magyarország lesz az EU elnöke, nekünk pedig határozott elképzelésünk, hogy döntés kell szülessen Románia schengeni csatlakozásáról. Megalázó, méltatlan az, amit Brüsszel Romániával tesz” – mondta.

Szó esett a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszög gazdasági fejlesztéséről is, ahol a tervek szerint évente 800 ezer autót gyártanak majd. Ennek a fejlesztésnek a szatmári régió is nyertese lehet, hiszen a nagy gyártók mellett más autóipari cégek is ide költözhetnek, munkahelyeket teremtve akár a romániai részen is. A régió fejlesztésében pedig szintén fontos, hogy 2026-ra, vagy rosszabb esetben 2027-re autópálya kötheti majd össze Romániát és Magyarországot Szatmárnémetin keresztül. A magyar oldalon már folyik az építkezés, melynek végeztével az M3-as autópálya a lehető legegyszerűbben lesz majd elérhető. Ezzel kapcsolatban Pataki Csaba megjegyezte, hogy jó úton halad a Szatmárnémetit Nagybányával összekötő gyorsforgalmi út ügye is, amiben további lehetőségek is rejlenek.

A lakosság irányából érkező kérdések egy része a schengeni csatlakozásra irányult, mások a szélsőséges, nacionalista pártok megjelenésének veszélyeiről kérdeztek. A csatlakozásnak 1-2 éven belül meg kell történnie, a szélsőséges pártok pedig veszélyt jelentenek a kisebbségekre bárhol a világon – válaszolták a politikusok. Egy lakó a fiatalkori drogfogyasztás problémájára hívta fel a figyelmet, amivel kapcsolatban Kereskényi a megelőzés fontosságára mutatott rá, Lázár János azonban inkább a szigorú büntetés visszatartó ereje mellett tette le voksát, a drogliberalizációs törekvéseket társadalmi csődként könyvelve el.

Szó volt a szatmári szemétszállítás ügyéről is – a céget komoly fejlesztésekre kötelezi a közbeszerzési eljáráson elnyert feladat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?