banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Hét jelölt pályázik a szatmárnémeti polgármesteri székre, hat a megyei tanács elnöki tisztségére

Szatmár megyében a megyei tanácselnöki tisztségért lesz nagy küzdelem: Pataki Csaba kihívóját, a PNL-s Adrian Cozmát az AUR és az USR is támogatja.

Nemrég járt le a jelentkezési határidő a június 9-én esedékes helyhatósági választásokra. Szatmár megyében hatan jelentkeztek be a megyei tanácselnöki versenybe – pontosabban heten, de a független jelöltként induló Pataki Csaba végül visszavonta a jelöltségét.Pataki Csaba és Kereskényi Gábor | Fotó: RMDSZ

Nem vonta vissza, sőt a legnagyobb esélyesként indul a megyei tanácselnöki székért az RMDSZ-es Pataki Csaba, aki két mandátumon keresztül volt megyei tanácselnök, a jelöltdosszié leadásánál pedig a legtöbb támogató aláírást – több mint 31 ezret – mutatott fel.

A legnagyobb ellenfelének a PNL jelöltje, Adrian Cozma tűnik, akiről csütörtökön derült ki, hogy az AUR támogatását is élvezi, pénteken pedig az USR is nyilvánosságra hozta, hogy a megyei megmérettetésen őt támogatják. Román összefogás tehát van Szatmár megyében, kérdés, hogy mennyire lesz elég. Négy évvel ezelőtt ugyanis az USR a megyében 7000 szavazatot, az AUR 1000 szavazatot kapott, a PNL mintegy 33 ezret, az RMDSZ jelöltje pedig több, mint 50 ezret.

A PSD Szatmár megyében Mircea Govort indítja a megyei tanácsi tisztségért. A szocialisták kimaradtak a román összeborulásból, ők négy évvel ezelőtt több, mint 18 ezer szavazattal rendelkeznek.

A többi jelölt nagy valószínűséggel az esélytelenek nyugalmával várja a választásokat.  

Szatmárnémetiben Kereskényi a favorit

A megyeközpont polgármesteri székéért folytatott harcot már kétszer nyerte Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti jelenlegi polgármestere, aki legutóbb a voksok több, mint 50 százalékát kapta.

Az RMDSZ jelöltjének meglehetősen nehezen akadtak kihívói, a Nemzeti Liberális Párt például hosszú ideig vacilált, hogy indítson-e saját jelöltet, végül az AUR jelöltjének a támogatása mellett döntve csak városi tanácsosi listát adott le.

A város jelenlegi alpolgármestere, Adelin Ghiarfas egykor a PNL tagja volt, ám RMDSZ-barátság miatt távozásra kényszerítették a pártból, most pedig a Jobboldal Ereje politikai formáció színeiben indul a választásokon. A PSD jelöltje, Radu Roca a prefektusi széket hagyta ott, hogy polgármesterjelölt lehessen. Az USR-PMP jelöltje Szatmárnémetiben az a Radu Panait, aki négy évvel ezelőtt is jelölt volt és 6000 szavazatot kapott akkor – szemben a győztes Kereskényivel, aki közel 19 ezret.

A polgármesteri versenybe jelentkezett a Hazafiaka Pártja (Partidul Patrioților) színeiben a 2012-2016-os időszakban városmenedzser Dan Băbuț is. Az AUR jelöltje az a Ciprian Tișea, aki a PNL-párti megyei tanácsi alelnök tanácsadójaként nyílt levélben mondott fel annak idején, mert elmondása szerint nem kapott feladatokat. Az SOS Romania jelöltje pedig Vasile Palincaș – ám az új párt jelöltjével nem sokan számolnak komoly versenytársként.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?