Művészetterápiás programot zártak Csíkszeredában

Kiállítással zárta a csíkszeredai Elfi Egyesület a „Beavatkozás terápiás kártyákkal, pszichodramatikus és művészetterápiás eszközökkel értelmi sérült fiataloknál” című projektjét, melyet a MOL Románia és A Közösségért  Alapítvány által 12. alkalommal meghirdetett MOL Gyermekgyógyító Program keretén belül nyert támogatással valósított meg. Az eseményen a részt vevő fiatalok is beszámoltak élményeikről.

Kiállításmegnyitóval egybekötött zárórendezvénnyel ért véget a Csíkszeredai Szociális Szolgáltató Központ „Beavatkozás terápiás kártyákkal, pszichodramatikus és művészetterápiás eszközökkel értelmi sérült fiataloknál” projektje. A program célcsoportjá 30, a központban élő értelmi fogyatékos, iskolai képesség zavarokkal küszködő fiatal volt. A beavatkozás a kiegyensúlyozott érzelmi kapcsolatok, a kommunikációs készségek, a  megfelelő megküzdési képességek és mechanizmusok fejlesztésére valamint a stressz kezelésre helyezte a fókuszt – hangzott el a kiállításmegnyitó alkalmával.

 „A kis és nagy csoportos foglalkozások alatt a fiatalok megismerkedtet  a pszichodráma és a terápiás kártyák elveivel, technikáival, melyek elősegítik érzelmeik kifejezését, a belső és az egymással való konfliktusok megértését és oldását, segítik az egymásra figyelést, egymás megértését. A művészetterápiás foglalkozások során pedig egyedi lehetőségük adódott arra, hogy  egyénileg, illetve kiscsoportban érzelmeiket, álmaikat megpróbálják vászonra festeni egy festőművész segítségével” – mondta el György Adél, projektfelelős. Mint kiemelte: a projekt futamideje 2021 február 15 – június 10, összköltsége az 16450 RON, amelyet a 12. MOL Gyermekgyógyító program keretében finanszírozott a vállalat.A szerző felvétele

A megnyitó alkalmával összefoglalták a projekt eredményeit. Nagy hangsúlyt helyeztek a program ideje alatt a részt vevő 30 értelmi sérült, magatartási- és alkalmazkodási zavarokkal küzdő fiatal viselkedésének, megfelelő kommunikációs készségeinek ösztönzésére, beilleszkedésük érdekében. Ezen kívül fejlesztették döntéshozói készségeiket fejlesztése, valamint a döntésekért való felelősségvállalásukat és igyekeztek önbizalmuk növelésére is. Fontos eleme volt a foglalkozásoknak az érzések tudatosságának fejlesztése valamint kifejezésének gyakorlása, tanulása, tudtuk meg.

A központ lakói közül többen is elmondták véleményüket a projektről. A fiatalok egyetértettek abban, hogy hasznos és érdekes volt a program, amely során sok mindent megtanulhattak önmagukról és önmaguk kifejezéséről. Mint az egyik fiatal elmondta: a legnehezebb az első lépések megtétele volt és a foglalkozásokba való bekapcsolódás, ám utána már hálásak voltak a lehetőségért. A megnyitó végén büszkén mutatták be alkotásaikat a részt vevők, majd ebéddel zárult az esemény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?