Múltból a jövőbe: elstartolt a XX. MIÉRT Akadémia

Elstartolt a XX. MIÉRT Akadémia Múltból a jövőbe címmel Püspökfürdőn. Idén olyan témák kerülnek terítékre, amelyek a leginkább foglalkoztatják a fiatalokat: gazdaság, generációk, Európa. Az elmúlt húsz évről, a jelenről és a következő húsz év terveiről, céljairól Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes beszélt.

„Idén is szívesen jöttem a MIÉRT Akadémiára. 20 évvel ezelőtt, az első alkalommal szervezett Akadémia idején nem sokkal voltunk túl a délszláv háborún, most meg Ukrajnában van háború. Akkor éppen kilábalóban voltunk a gazdasági válságból, most még nem látjuk a végét” – írja Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor.

Szerinte a mostani közösségi építkezés viszont épp annak az időszaknak az eredményein alapul. „Az akkoriban alapított iskolákat éppen most bővítjük vagy újítjuk fel. A következő 20 év egyik nagy kihívása pedig az lesz, hogy ezekben legyen elegendő gyermek, és úgy alakítsuk az iskolarendszert, hogy mindenki, aki magyar iskolába akar járni, az megtehesse” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, arra vállalkoztak, hogy az életet tervezhetőbbé, kiszámíthatóvá tegyék a fiatalok, a családok számára a szülőföldön. Olyan programokat indítanak, amelyek hozzájárulnak az életminőség javításához. „Nekünk ebben a háborús időszakban is az a dolgunk, hogy ne csak tüzet oltsunk, hanem építkezzünk is” – írta Kelemen Hunor.

(Nyitókép: Gönczy Tamás)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?