Mircea Fechet: nem megoldás a medvék áttelepítése – A vérmedve kilövése miatt bűnvádi eljárás indult

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is megszólalt a Bucsecs-hegységben medvetámadás áldozatásul eset fiatal nő ügyében. Az Antena 3 CNN műsorában arról beszélt, hogy minden azt mutatja, nem hatékony az áttelepítés mint megoldás, a kilövés vagy elaltatás lenne megoldás. Közben a vérmedve kilövése miatt bűnvádi eljárás indult. 

A miniszter azt is mondta, egy éve, amikor átvette a tárcát, 500 példány kilövéséről szóló rendeletet terjesztett elő, amiből 220-at hagyott jóvá a Román Akadémia. Emlékeztetőül: a mintegy 500 medve kilövéséről szóló rendeletet Tánczos Barna írta alá minisztersége utolsó napján, azonban a Román Akadémia nem hagyta jóvá ezt a kvótát.

Az ügyben a rendőrök bűnügyi eljárást indítottak gondatlanságból elkövetett emberölés és orvvadászat miatt. Az állatot azért lőtték le, mivel agresszív volt, és nem hagyta el a területet, ahol az áldozat holttestét megtalálták. „A nyomozás folytatódik, hogy emberölés és orvvadászat bűncselekménye miatt indított bűnügyi dosszié keretében. A rendőrség hamarosan döntést hoz arról is, hogy jogszerű volt-e a medve lelövése. Az eddig elvégzett ellenőrzésekből az derült ki, hogy olyan szükségállapot alakult ki, amely szükségessé tette a kilövést, hogy megelőzzék az egyéb negatív eseményeket" – idézi a Prahova Megyei Rendőrfelügyelőség szerdai közleményét az Agerpres hírügynökség.

A 19 éves áldozat holttestének kiemelését rendkívül megnehezítette az állat jelenléte, a medve többször megpróbált rátámadni a mentőkre, ezért döntött úgy a beavatkozó csoport, hogy kilövik, ami meg is történt, tájékoztatott korábban a Prahova Megyei Csendőrfelügyelőség.

„El sem tudom képzelni, min mennek keresztül, és sok erőt kívánok nekik ezekben a nehéz időkben” – üzente a medvetámadásban meghalt 19 éves nő családjának Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, akit televíziós műsorban kérdeztek a Bucsecs-hegységben történt medvetámadás kapcsán.

„Úgy gondolom, hogy kötelességünk a természet védelme, a biológiai sokféleség megőrzése, de mindenekelőtt az emberi élet védelme, mert semmi sem áll az emberi élet felett. Éppen ezért egy évvel ezelőtt, amikor a minisztériumba kerültem, előterjesztettem egy rendeletet, amely szabályozta a kilőhető medvék számát – mert ezt a szót kell használnunk a támadások megelőzésére vagy a támadások esetén történő beavatkozásra. Ez a rendelet 500 példányról szólt, amelyből körülbelül 220 példányt hagytak jóvá, a más intézményekkel, köztük a Román Akadémiával folytatott konzultációs folyamatot követően. Ma a szakemberek becslései szerint 8000 medvéről beszélhetünk, ami rendkívül magas szám. Ezenkívül minden nap kapunk egy-egy medvéről szóló hírt, hogy vagy egy faluban, vagy egy városban, vagy a Transzfogarason kötött ki, vagy olyan tragédiát okozott, mint most a Bucsecs-hegységben” – mondta a miniszter a g4media beszámolója szerint. 

Illusztráció | Fotó: Adobe Stock

Mircea Fechet kijelentette, hogy a medvék áttelepítése nem hatékony módszer. „A kezelés kilövést vagy eutanáziát jelent. Mert azt tapasztaltuk, hogy az általunk folyamatosan alkalmazott áttelepítési módszer nem vezet eredményre. Azért mondom ezt, mert ma beszéltem annak a vadászterületnek a vezetőjével, ahol ez a tragédia történt, aki elmondta, hogy az elmúlt években csak erről a vadászterületről több mint 100 medvét telepítettek át más megyékbe, más vadászterületekre. Ez azt jelenti, hogy az áttelepítés nem működik. Az áttelepítés csak azt jelenti, hogy a problémát egyik megyéből a másik megyébe, egyik városból a másik városba vagy a vadászterületre helyezzük át” – tette hozzá a környezetvédelmi miniszter.

Mint ismert, Tánczos Barna még tavaly áprilisban, környezetvédelmi miniszterként bejelentette, miniszteri rendelettervezetében 2023-ra 426 egyedről szóló megelőzési kvótát határozott meg az 55 példányos beavatkozási kvótán felül. Tánczos utódja, Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter azonban júliusban bejelentette, hogy a rendeletben szereplő 426 helyett a Román Akadémia szakembereinek javaslatára 220 medve kilövését engedélyezik: 140 példányt a megelőzési kvótában és 80 példányt a beavatkozási kvótában. Fechet akkor azt mondta, nem vitatkozik, elfogadja a Román Akadémia javaslatát. Ezek után Tánczos Barna törvénytervezetté alakította át a rendeletét. Még tavaly november 6-án a szenátus jóvá is hagyta a tervezetet.

A szenátus után még a képviselőháznak is rá kell erre bólintania, ahhoz hogy életbe lépjen. Tánczos Barna bízott benne, hogy erre még 2023-ban sor kerülhet, de akadályokba ütköztek. Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter már a szenátusi döntés után sietett kijelenteni, hogy nem ért egyet a törvénytervezetnek azzal a passzusával, amely tarifa ellenében visszavezetné a medve vadászatát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?