Medveveszély Biharban: háziállatokat pusztít medve ott, ahol eddig ilyen sosem fordult még elő

Egy játszótértől alig pár száz méterre történt újabb medvetámadás Bihar megyében. Ott, ahol ilyen esetekre korábban még soha nem volt példa – mutattak rá a szakemberek. A Váradszentmártonban történt újabb eset kapcsán szerdán munkamegbeszélést tartottak és délután megpróbálják elaltatni a vadállatot. A vadászok szerint a túlszaporulat vezetett a kialakult helyzethez, megoldást pedig a kilövésük jelenté.

Miután eddig még csak viszonylag elszigeteltebb, főleg hegyvidéki tanyákon garázdálkodott a medve Bihar megyében, immár lakott övezetbe is bemerészkedett és el is pusztított tizenkét kecskét kedden kora este egy váradszentmártoni gazdaságban. Egy olyan helyszínen, amelytől alig 200 méterre játszótér található, de magánház is van a közelségében. „Sürgősen lépnünk kell, még mielőtt az állat emberre támad” – mondta Cristian Laza, a Nagyvárad melletti község polgármestere a Bihoreanulnak.

Illusztráció | Fotó: AdobeStock

Feltételezések szerint ugyanaz a medve ölthette meg kedd este a jószágokat, amelyik mintegy tíz nappal ezelőtt a Váradszentmárton községhez tartozó Betfia és Hájó (Haieu) települések közötti tanyán pusztított el hat kecskét.

Az eset kapcsán mozgósították az illetékeseket, így szerdán kora délután Laza kezdeményezésére a Bihar megyei prefektúrán munkamegbeszélést tartottak. Azt Botházy Nándor alprefektus vezette, aki a Maszol érdeklődésére elmondta: a 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet szabályozza a követendő eljárást, amelynek megfelelően a polgármester értesítette az érintett intézményeket a történtekről. A szerdai megbeszélés alkalmával a környezetvédelmi ügynökség, az állategészségügyi hivatal, valamint az erdőfelügyelet képviselői vettek részt. Botházy kiemelte, hogy a polgármesteri hivatal az első lépést már a szeptemberi első medvetámadást követően megtette, és megpróbálták elkergetni a vadállatot a környékről. Nem jártak sikerrel, így a kedd esti támadás nyomán, második lépésként szerdán 18 órától megpróbálják a medvét elaltatni. A prefektúra levélben fordult a vadászkörzetekhez és állatkertekhez, hogy helyet találjanak a medve elköltöztetéséhez. Mint Botházy hangsúlyozta, sürgős választ várnak a helyzet rendezéséhez.

Jelezte azt is, hogy az ügyben eljáró stábot a törvény szerint az érintett település polgármestere vezeti. Állatorvosok, az erdészeti felügyelet és az adott vadászkörzet illetékesei alkotják és vesznek részt a medve befogásában. Ez a bizottság hivatott arra is, hogy az adott helyzetben megfelelő döntést hozzon, ezért ha megnő az emberi élet veszélyének kockázata, akkor akár a medve kilövését is elrendelhetik.

„Ilyen Bihar megyében még soha nem volt”

Bihar megye számára újdonságot jelent a medveveszély, de mint arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt hónapokban megszaporodtak a riasztások. Tavasz óta Hegyközpályiban (Paleu) és Vércsorogon (Vârgciorog) is medvéhez kellett riasztani a hatóságokat. Majd júliusban kutyák mentették meg a juhokat a medvétől, augusztusban viszont már áldozatot is szedett egy nagyvad, amikor elpusztította egy gazda tehenét.

Többen azt gyanították, hogy a térségben garázdálkodó medvéket törvénytelenül költöztették oda, de mint azt Sorin Bronț, a Bihar megyei vadászok és horgászok egyesületének elnöke a Maszolnak elmondta: senki sem hozta ide őket. „Egyszerűen túlszaporodtak” – magyarázta. Lemerészkednek a hegyvidékről, és ha ételt találnak, nehezen lehet megszabadulni tőlük.

Illusztráció | Fotó: Pál Zoltán

„A helyzetre megoldást a vadászatuk jelentené” – állapította meg, hozzátéve, hogy kilövésük nagyon korlátozott a törvények miatt. Emlékeztett arra, hogy miközben szakemberek szerint Románia nagyjából négyezer medvét „bírna el”, a vadászati tilalom óta immár megduplázódott a számuk. „De különböző civil szervezetek továbbra is keveslik a számukat, és ellenzik a vadászatukat” – jegyezte meg.

Érdeklődésünkre Bronț elmondta, Szentmárton polgármestere minden hatósággal felvette a kapcsolatot, hogy megoldja a helyzetet, de nem tudni, hogy ez mikorra sikerül. „Ilyen jelenség Bihar megyében még nem volt. Pályi, Felkér, Betfia, és épp most értesítettek, hogy már Tenkén is megjelent a medve. 2016-ban kezdődött a probléma, amikor Cristina Palmer asszony (akkori környezetvédelmi miniszter  - szerk. megj.) betiltotta a medvevadászatot” – szögezte le Bonț.

Mint beszámoltunk róla, Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, korábbi környezetvédelmi miniszter szaktanulmányokra alapozott törvénytervezetét kedden iktatták, és ennek megfelelően pontosan meghatározott kvóták alapján visszavezetné a vadászatot. „Minden kutatás, amely az elmúlt években készült, azt bizonyítja, hogy a medvepopuláció fokozottan növekszik Romániában, ezzel együtt a támadások és a károk száma is. Ezért a beavatkozás szükségessége elvitathatatlan” – mondta.

Megtízszereződtek a vadkárok

A mezőgazdasági hivatal épp kedden hívott össze tanácskozást a Bihar megyei prefektúrán az idei vadkárok megtérítése kapcsán. Az ülést vezető Botházy Nándor alprefektus tájékoztatása alapján az idei évtől már nem a vadásztársaságok, hanem a mezőgazdasági hivatal kell megtérítse a vadállatok okozta károkat, a Bihar megyében benyújtott igények pedig megtízszereződtek.

Ennek okán felkérték az erdészeti felügyeletet, hogy készítsen egy cselekvési tervet és ellenőrizzék, hogy a vadásztársaságok betartották-e a kilövési kvótát. A legtöbb kárigénylés amúgy Belényes és környékéről származik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?