Tánczos Barna a halálos medvetámadásról: a tragédia a megelőző intézkedések hiánya miatt történt

„Ha az emberek szavazata fontos a kormánykoalíció számára, akkor az ő életük védelme kell legyen az első” – szögezte le Tánczos Barna szenátor, volt környezetvédelmi miniszte annak kapcsán, hogy kedden egy fiatal nő medvetámadásban vesztette életét.

A politikus hangsúlyozta, a tragédia a hatósági megelőző intézkedések hiánya miatt következett be.

„Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a politikai döntéshozóknak legyen bátorságuk intézkedéseket hozni az állampolgárok életének megóvásáért a medvék túlszaporodása által jelentett valós veszélytől?” - teszi fel a kérdést Facebook bejegyzésében Tánczos Barna. Meglátása szerint, a keddi tragédiát el lehetett volna kerülni, és sok életet meg lehetett volna menteni, sok olyan helyzetet el lehetett volna kerülni, amikor embereket csonkított meg a nagyvad, életre szóló sebeket hagyva.Illusztráció: PexelsAz RMDSZ politikusa elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánykoalíció leállította le az RMDSZ barnamedve-állomány kezelésére vonatkozó átfogó intézkedéscsomagjának végrehajtását, amely egyértelmű megelőző intézkedéseket ír elő. Sem a megelőzési kvótákat, sem a villanypásztorprogramot nem ültették gyakorlatba. Bár a szenátus már novemberben elfogadta, a szaktanulmány alapján megállapított vadászati kvótákról szóló törvény nyolc hónapja ül a képviselőház asztalán. „A vadászati kvótákról szóló törvényt már holnap meg lehet szavazni, ha a kormánykoalíció részéről megvan az akarat. Egy fiatal lány élete fontosabb kell legyen, mint a környezetvédelmi aktivistáktól való félelem. Újra be kell vezetni a vadászatot, hogy elkerüljük az emberáldozatokat” – összegzett Tánczos Barna.Tánczos Barna | Fotó: RMDSZA hegyimentőknek szerdán sikerült lehozniuk a hegyről a fiatal nő holttestét, akit kedd délután a Bucsecs-hegységben levő Jepii Mici turistaútvonalon megölt egy medve.

A Salvamont Prahova megyei egysége kedd este közölte, hogy a holttestet az igazságügyi orvostani intézetbe szállítják boncolásra.

Laura Antimiu, a Prahova megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt büntetőeljárást indítottak. Rendőrségi források szerint a medve által szétmarcangolt áldozat egy 19 éves iaşi-i nő, aki Bukarestben élt.

Amint megírtuk, a medvetámadás kedd délután történt a Bucsecs-hegységben. A Jepii Mici turistaútvonalon túrázó fiatal nőt elragadta és szétmarcangolta a medve. Az esetet túratársa jelentette az 112-es segélyhívószámon. A medvét a hatóságok kedd este kilőtték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?