Ne védjék olyan szigorúan a barnamedvét, szorgalmazza a környezetvédelmi miniszter

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter arra kérte az Európai Bizottságot a Környezetvédelmi Tanács hétfői brüsszeli ülésén: fontolja meg az európai barnamedve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását.

Erről hétfő este a Facebook-oldalán számolt be a tárcavezető.

Brüsszeli felszólalásában a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértőire hivatkozva azzal érvelt: az európai barnamedve-populáció stabil, a fajállomány állapota jó, a veszélyeztetettsége pedig alacsony. Emlékeztetett arra, hogy Románia bebizonyította: képes Európa legnagyobb medvepopulációját kezelni, sőt biztosítani tudja a feltételeket a gyarapodásához, idézi a miniszter bejegyzését az Agerpres hírügynökség.Illusztráció: Pexels Beszámolója szerint a miniszter az ülésen elmondta, hogy a Kárpátokban mintegy 6400-7200 medve, a teljes európai barnamedve-populáció 40 százaléka él, de Romániában „a biológiai sokféleségnek ez a gazdagsága kezdi fenyegetni az ország legértékesebb kincsét, az embereket”. „Meg kell értenünk, hogy körülményektől függetlenül az emberi életnek kell elsőbbséget élveznie” – idézte brüsszeli felszólalását Fechet, aki emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 20 évben Romániában 26 embert öltek meg, 274 embert pedig súlyosan megsebesítettek a medvék.

A román környezetvédelmi miniszter erre hivatkozva kérte az Európai Bizottságot: mérje fel újra az európai barnamedve-populáció állapotát, és fontolja meg az európai barnamedve nemzetközi státuszának szigorúan védettről védettre történő módosítását, ahogyan korábban a farkasok esetében is eljárt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?