Tánczos Barna a medvekérdésről: a legtöbb kártérítési igény Székelyföldről érkezett

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint Maros, Kovászna, Hargita és Brassó megyéből érkezett a legtöbb igénylés a medvék elleni védekezések költségeinek fedezésére. Az RMDSZ-es tárcavezető pénteken a Hargita megyei önkormányzati vezetőkkel és a vadásztársaságok képviselőivel tanácskozott a medveveszély elhárításáról.

A héten az RMDSZ közleménye alapján beszámoltunk arról, hogy a környezetvédelmi miniszter kifizette a veszélyes medvék elleni fellépés költségeit az érintett helyi hatóságoknak. „Több mint 500 ezer lejt fizettünk ki az önkormányzatoknak, az összeg annak függvényében oszlik meg, hogy hogyan éltek a különböző települések vezetői a lehetőséggel” – tájékoztatott pénteken ismét a miniszter.

„1,2 millió lejt fizettünk ki azokra a szerződésekre, amelyeket az önkormányzatok a vadásztársulatokkal kötöttek meg annak érdekében, hogy az azonnali beavatkozás lehetősége biztosítva legyen. Ugyanakkor ezek az összegek fedezik a beavatkozás költségét is, tehát a készenléti kifizetésen kívül a konkrét beavatkozások költségét is megtérítettük. Ez fontos lépés annak érdekében, hogy – főleg belterületen – az azonnali veszélyt elháríthassák. A sürgősségi kormányrendelet, amelyet tavaly fogadott el a kormány az RMDSZ és az én javaslatomra, lehetővé teszi, hogy a beavatkozó csapat a veszélyt elhárítsa a medve elűzésével, áthelyezésével vagy akár az azonnali kilövéssel is. Ezzel párhuzamosan a populációszabályozás is elkezdődött, egy rendeletet adott ki a minisztérium áprilisban, amelyben 140 egyednek a kilövését írtam alá” – részletezte a szaktárcavezető.Pénteken Csíkszentdomokoson találkozott a miniszter a Hargita megyei illetékesekkel | Fotó: Tánczos Barna Facebook-oldala

A miniszter közölte, hogy ezenkívül nyolcvan állatra külön kilövési engedélyt lehet jóváhagyni. A jelenlegi intézkedések a problémák számának csökkentését tűzte ki célul – hangsúlyozta. Kifejtette, folyamatban van a teljes medvepopuláció felmérése is, két módszerrel, ezek az év végéig, legkésőbb jövő év elejére befejeződnek. Mint mondta, 2023-ban egy teljesen új felmérés alapján, a medvepopuláció számát pontosan ismerve fognak intézkedéseket hozni.

Ami a medvék eltávolítását illeti, a 140 kilőhető vadból eddig csak 49 került eltávolításra, a legjobban Hargita megye áll hatékonyság szempontjából, a 35-ből 25 egyedet már sikerült eltávolítani olyan településeken, amelyeken veszélyt jelentettek.

„Arra szólítottam fel a pénteki csíkszentdomokosi találkozón is a vadásztársulatokat és az önkormányzatokat, hogy éljenek a lehetőséggel, használják a megelőzési kvótát arra, amire jóvá volt hagyva, védjék meg az emberi életet és a gazdaságokat. Ott, ahol kimerültek a megelőzési lehetőségek, a vadkárokat be kell jelenteni, hiszen a vadkárok alapján tudunk további intézkedéseket foganatosítani, engedélyeket kibocsátani. Ami a kifizetéseket illeti, heti rendszerességgel érkeznek a pontos elszámolások a minisztériumba, a pénzt folyamatosan folyósítjuk. A kollégákkal az e heti megbeszélésem arról döntöttünk, hogy ott, ahol ember elleni támadás volt és van, a beavatkozási eljárást módosítjuk, és azonnali kilövési engedélyeket fogunk kiadni” – összegzett a miniszter.

A nyárádmagyarósi család perével kapcsolatosan, amely 240 ezer eurós kártérítést kért a minisztériumtól, miután 2019-ben egy medve megölte a családfőt horgászat közben a Kis-Küküllő folyó mellett, a szaktárcavezető nem tudott információkkal szolgálni. A három évvel ezelőtt tragédiáról a Maszol is beszámolt: az áldozat, Kiss László a község jegyzője volt. A héten az observatornews.ro írt arról, hogy a családnak 240 ezer eurós kártérítést ítélt meg a bíróság.

Kapcsolódók

Kimaradt?