Hét hónap alatt 210-szer riasztották medvék miatt a csendőröket Hargita megyében

Az év első hét hónapjában összesen 210 esetben távolítottak el medvéket lakott területekről a csendőrök Hargita megyében, kevesebb alkalommal, mint a múlt év azonos időszakában.

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivőjének hétfői tájékoztatása szerint az összes esetben a 112-es segélyhívószámra érkező kérések nyomán jártak el. Gheorghe Suciu közölte: voltak olyan esetek is, amikor a rendőrség is segített a medvék eltávolításában. A szóvivő szerint a múlt év első hét hónapjában 277-szer riasztotta medvékhez a lakosság a csendőröket 112-es segélyhívó számon.Fotó: Pixabay

A legutóbbi héten 15-ször bukkant fel medve lakott területen a megyében, többek között Zeteváralján, Maroshévízen, Csíkszentgyörgyön, Tusnádfürdőn, Oroszhegyen, Csíkszentdomokoson, Gyergyóhodoson és a Sepsibükszádot a Szentanna-tóval összekötő DN 11C jelzésű úton. A legtöbb alkalommal - négyszer - Maroshévízre hívták ki a csendőröket, akik elkergették a helyi gazdaságokban és a városszéli strandon élelem után kutató nagyvadakat. Három hívás érkezett Zeteváraljáról is.

Egy autós jelezte, hogy a DN 11C jelzésű út szélén mozdulatlanul fekszik egy - vélhetően sérült - medve. A kiérkező csendőrök megállapították, hogy az állat nem sérült, csak pihent, és bekergették az erdőbe - számolt be a szóvivő. A Csíkszentgyörgyre, Oroszhegyre, Gyergyóhodosra és Csíkszentdomokosra kihívott csendőrök dolgavégezetlenül távoztak, mert amire kiértek a helyszínre, a medvék már távoztak a településről.

Gheorghe Suciu közlése szerint a nagyvadak csak Csíkszendomokoson és Maroshévízen okoztak károkat. Az előbbi településen megsebesítettek egy háziállatot, az utóbbin pedig megrongáltak egy kukát. A csendőrségi szóvivő figyelmeztette a lakosságot: ha medvét látnak, azonnal hívják a 112-es számot, ne próbálják meg etetni vagy megközelíteni a vadállatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?