Kilőttek egy medvét a Hargita megyei Marosfőn, mert veszélyessé vált

Kilőttek egy nőstény medvét hétfőn késő délután a Hargita megyei Marosfőn, miután az rátámadt a csapatra, amelynek tagjai azért érkeztek a helyszínre, hogy elűzzék. A medvének két bocsa is volt, amelyeket a balánbányai medvevisszavadító központba szállítottak.

Vasláb község (ahová Marosfő is tartozik) polgármestere, Mihai Tinca azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy egy helybéli lakos értesítette a hatóságokat a 112-es segélyhívó számon arról, hogy a házak között látott egy medvét. A helyszínre érkező csapat megpróbálta elűzni a vadat, az azonban rájuk támadt, ezért a kilövése mellett döntöttek.

Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület vezetője elmondta, hogy bebizonyosodott, a medve a településen alakított ki magának és a januárban született bocsainak menedékhelyet. Ez volt az oka annak, hogy agresszívvé vált. A vadászegyesület vezetőjének elmondása szerint az értesítés nyomán körülbelül 15-20 méterre közelítették meg a medvét, amely elkezdett morogni és feléjük rohanni, ekkor a csapat menekülőre fogta, de a medve utánuk eredt, így kénytelenek voltak lelőni. Ezt követően vették észre a vackot, amelyet két ház között alakított ki magának, ott találtak rá a két medvebocsra is.Illusztráció: Pixabay

Birtalan István azt is elmondta, hogy tavaly hasonló esettel volt dolguk Marosfőn, akkor a futballpálya közelében alakított ki magának menedéket egy anyamedve, ahol világra hozta bocsait. Azokat az állatokat tavaly máshová szállították. A vadászegyesület vezetője hozzátette, nem örül annak, hogy most ki kellett lőniük a medvét, de reményét fejezte ki, hogy a bocsoknak lehetőségük lesz a vadonban felnőni, és nem lesz belőlük lakott területek közelében élő kukázó medve.

A szakember szerint az előző évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a következő hetekben egyre több medve jelenik meg a lakott területeken.

„Az ember és a medve békéjének megőrzése érdekében három feltételnek kellene teljesülnie: sajnos meg kell szabadulnunk azoktól a medvéktől, amelyek megszokták az ember jelenlétét, a második feltétel, hogy azokat a medvéket, amelyek esztenán támadnak és nem félnek az ember jelenlététől, ki kell lőni. Ennek az a célja, hogy a medve megértse, az emberi jelenlét nem táplálékforrás, hanem veszélyt jelent számára. Már hét éve nem lőhetünk ki medvéket, az akkor született egyedek ma már 250 kilogrammos nagyvadak, amelyek az emberre táplálékforrásként tekintenek. A harmadik feltétel, hogy az optimális mennyiségre csökkentsük egyedszámukat, hogy ne jelentsenek egymásnak konkurenciát a vadonban” – részletezte Birtalan István hozzátéve, hogy a medvepopuláció megfelelő, szakemberek által kigondolt menedzsmentjére van szükség, hogy az állat újra a Kárpátok jelképévé válhasson. Elmondása szerint a medvékből vándorló kukázók lettek, míg a szakemberek sintérekké lettek. Véleménye szerint a vadász- és erdőmérnököknek kellene foglalkozniuk a medvemendzsmenttel.

Az elmúlt időszakban egyre több medvékre vonatkozó bejelentés érkezik Hargita megyéből a 112-es segélyhívószámra. Csak az elmúlt hétvégén 12 ilyen esetről tudnak. A hétvégén Parajdon is kilőttek egy medvét, amelyet korábban megpróbáltak elűzni a településről, de az visszatért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?