banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Minden Romániában feldolgozott élelmiszer árrését korlátoznák

Folyamatban van egy projekt, amelynek célja, hogy minden Romániában feldolgozott élelmiszertermék árrését korlátozzák, jelentette be csütörtökön Florin Barbu mezőgazdasági miniszter.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmagyarázta: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat alakult ki azáltal, hogy egyes hazai termékeknek nagyon magas, az importból származó termékeknek pedig nagyon alacsony a kereskedelmi felára. Hozzátette, hogy a jelenleg kidolgozás alatt álló törvénytervezet szerint 5 százalékban szabná meg a kormány az összes olyan importált termék kereskedelmi árrését, amelyet nem dolgoznak fel, hanem nyersanyagként értékesítenek Romániában.Illusztráció: Pexels Barbu elmondta, hogy a készülő tervezetet még ebben az évben véglegesítik. Létjogosultságát azzal is indokolta, hogy bevált az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi rendelet, mert hatálybalépése után a jogszabályba foglalt 21 termék ára a statisztikai intézet szerint 8-30 százalékkal csökkent.

Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: nem hinné, hogy a törvényt június végéig elfogadja a parlament, de nem zárta ki, hogy a kormány sürgősségi rendelettel korlátozza majd a Romániában feldolgozott élelmiszertermék kereskedelmi árrését.

Kifejtette, hogy a készülő jogszabály ösztönözni fogja a hazai termékek fogyasztását és támogatni a romániai feldolgozóipart. „Szükségünk van ezekre a törvényekre, hogy a feldolgozók által előállított termékek tisztességes, az alacsony és közepes jövedelmű romániaiak számára elérhető áron kerüljenek a polcokra” – idézi a minisztert az Agerpres hírügynökség.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?