Metarangsor: a Babeș-Bolyai a legjobb romániai egyetem

Minden tanulmány azt mutatja, hogy a kolozsvári BBTE a legjobb felsőoktatási intézmény Romániában.

Közreadta a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) keretében működő Qualitas Központ a hazai felsőoktatási intézmények 2022-es minőségi rangsorát. Ez lényegében egy metarangsor, melyet 11 tekintélyes nemzetközi értékelés összesítése alapján állítottak össze. Ezek között amerikai, német, kínai és orosz, illetve nemzetközi szervezetek által készített rangsorok is vannak.Fotó: Facebook/BBTE

A ranglista összeállításának célja, „hogy megértsük ezek teljesítményét, túl annak, potenciálisan véletlenszerű változásain a különböző egyéni rangsorokban, hogy ezzel a bizonyítékokon alapuló felsőoktatási szakpolitikákat támogassuk”, írták a tanulmány készítői.

Az első helyre a Babeș-Bolyai Tudományegyetem került 24-as pontszámmal. A kolozsvári intézményt a Bukaresti Egyetem és a Kolozsvári Iuliu Hațeganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem követi 20, illetve 19 ponttal. Az első tízbe további három erdélyi felsőfokú tanintézet került még be: a brassói Transilvania Egyetem (14 pont, 6.-7. hely), a temesvári Nyugati Egyetem (13 pont, 8. hely) és a kolozsvári Műszaki Egyetem (10 pont, 9. hely).

A magyar tannyelvű orvosi és gyógyszerészeti karral rendelkező marosvásárhelyi George Emil Palade Egyetem a 18.-20. helyre került 4 ponttal. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, hét másik intézménnyel, köztük az aradi Aurel Vlaicu Egyetemmel egyetlen ponttal szerepel a rangsorban. A tanulmány készítői 31 felsőoktatási intézményt rangsoroltak, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) nincs köztük.

A Nagyváradi Egyetem 5, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem és a kolozsvári Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem pedig 4-4 ponttal szerepel a ranglistán.

Bár a tanulmány a BBTE égisze alatt jelent meg, annak elkészítésében más egyetemek szakemberei is részt vettek.

Kapcsolódók

Kimaradt?