Megrázó részletek derültek ki a tragikus medvetámadásról: az áldozat sikoltozva kért segítséget a 112-es hívószámon

A fiatal lány a 112-es hívószámon kért segítséget, kétségbeesetten sikoltotta, hogy támadón közeledik a medve, majd a hívás hirtelen félbeszakadt, a vad elhurcolta és szétmarcangolta áldozatát. A hegyimentőket sokkolták a történtek, az elmúlt években nem volt ilyen megrázó beavatkozásuk. A tragikus medvetámadás miatt Marcel Ciolacu miniszterelnök rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását kezdeményezi, hogy a veszélyes területeken lehetővé tegyék a medvék eutanáziáját, kilövését.  

A tragédiának közvetlenül fültanúi voltak a segélyhívó szolgálat diszpécserei, hiszen a lány és a barátja is hívta a 112-es számot. Kedden délután első ízben a fiatalember telefonált, elmondta, a Bucsecs-hegységben a Jepii Mici turistaútvonalon vannak, rettegnek, mert egy medve üldözi őket. Az ügyeletes diszpécser adott néhány tanácsot, hogyan viselkedjenek a medve jelenlétében, amíg a mentők megérkeznek, ezeket megfogadták ugyan, de hasztalan, mondta a Digi24 hírtelevíziónak Dan Banu, a Prahova hegyimentő központ vezetője.

Illusztráció: AgerpresSzinte ezzel egy időben a 19 éves lány is hívta a 112-es számot. „Halálra rémült, és azt sikoltotta, hogy a medve egyre közeledik, és egyre fenyegetőbb” – idézte fel a megrázó részleteket a hegyimentő. A hívásnak néhány másodperccel később hirtelen vége szakadt, a lányt elhurcolta, és szétmarcangolta a medve.

„Minden élőben történt, a 112-es központ diszpécserével beszéltek, a fiatalember azt kiabálta, hogy megtámadta őket a medve, és elragadta a lányt. Szörnyű volt! Elmondta, hogy a medve a lábánál fogva ragadta meg a lányt, magával vonszolta, egy ponton már nem látta történteket. A medve lerántotta az ösvényről áldozatát, és a 120 méter mély völgybe dobta" – mondta Dan Banu. Hozzátette, ilyen súlyos helyzettel az elmúlt 10-15 évben nem szembesültek.
A tragédia helyszínére érve a hegyimentők 120 métert ereszkedtek le a völgybe, de a lány már halott volt. A medve őrizte a „zsákmányát”, és ugrott, hogy a mentőkre is rátámadjon.

A hegyimentők is veszélyben voltak, az agresszív medve tíz méterre volt tőlük, és támadásra készült. Ekkor döntöttek úgy, hogy kilövik.Illusztráció: AdobeStock Bár eredetileg úgy tervezték, hogy a fiatal nő holttestét helikopterrel hozzák le a hegyről, hogy lerövidítsék az időt, a küldetést túl kockázatosnak minősítették a szűk, erdős területen és a közeli kötélpályák miatt. Végül gyalogosan vitték le az áldozatot. „Az elmúlt 10-15 évben nem szembesültünk ilyen súlyos helyzettel. Úgy gondoljuk, hogy a medve veszett volt, mert általában nem szokott ok nélkül így támadni. Nem bocsos anyamedve volt, hanem egy fiatalabb példány, feltételezem, hogy veszett volt, másképp nem tudjuk megmagyarázni a támadás hevességét" – mondta Dan Banu.

A medveszakértők szerint is megmagyarázhatatlan a tragédia, hiszen a medvék általában akkor támadnak, amikor fenyegetve érzik magukat, és gyakran nem fejezik be a támadást, csak mímelik, „fenyegetőznek”. A probléma az, hogy a támadás helyszínén nem volt lehetőség a menekülésre, mondta Ioan Mihai Pop medveszakértő a Digi24 hírtelevíziónak. Arra is kitért, a támadásért nem lehet a hőhullámot okolni, a medve a hőségtől nem válik agresszívvá, amúgy is a hegyekben, az erdőben nincs akkora meleg.

Arra a kérdésre, hogyan kell reagálnunk, ha medvével találkozunk, a szakértő szerint gyakran nem találkozik az elmélet és a gyakorlat. „Bizonyos helyzetekben nem kell  tennünk semmit, más helyzetekben ki kell térnünk, vagy éppen jeleznünk kell a jelenlétünket. Amikor medvével találkozol, az agyad másképp reagál, mint ahogy a könyvekben olvassuk” – mondta Ioan Mihai Pop. Hangsúlyozta, a hatóságoknak nyilvánosságra kell hozniuk a vizsgálat eredményét, meg kell magyarázniuk, mi történt.

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását szorgalmazza a miniszterelnök a tragikus medvetámadás miatt

Rendkívüli parlamenti ülésszakot hívnak össze, hogy elfogadják a törvényt, amely lehetővé teszi a „nagyon veszélyes területeken" a medvék eutanáziáját vagy kilövését, jelentette be szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, egyeztetett a környezetvédelmi miniszterrel és a témában leginkább érintett és hozzáértő személyekkel. Arra jutottak, hogy bizonyos területeken túlszaporodtak a medvék, nem jutnak elég élelemhez, ezért merészkednek a települések közelébe. „Nem kell feltétlenül kilőni őket, de szelekcióra van szükség a veszélyes zónákban" – fogalmazott.

Alfred Simonos házelnökkel is tárgyalt, és megállapodtak, hogy a törvényt csak a parlamenten keresztül lehet módosítani.
„Már dolgozunk ezen. Egyértelmű, hogy az emberi élet mindennél fontosabb, de ez nem jelenti azt, hogy bárki bármikor szabadon medvére lőhet majd Románia területén. A magas kockázatú térségekre fogunk összpontosítani" – idézi a kormányfőt az Agerpres hírügynökség.
Hozzátette, a környezetvédelmi minisztérium kidolgoz egy törvényjavaslatot, majd rendkívüli parlamenti ülésszakot hívnak össze a tervezet megvitatására és elfogadására.

Mint megírtuk, Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kedd este jelentette be a medvékkel kapcsolatos kezelési projekt elindítását.
„A menedzselés azt jelenti, hogy vagy kilövik, vagy elaltatják. Mert azt tapasztaltuk, hogy az általunk folyamatosan alkalmazott áttelepítési módszer nem vezet eredményre. És ezt azért mondom, mert ma beszéltem annak a vadászterületnek az igazgatójával, ahol ez a tragédia történt, aki elmondta, hogy az elmúlt években csak ebből a vadászterületről több mint 100 medvét telepített át más megyékbe, más vadászterületekre, más területekre. Ez azt jelenti, hogy az áttelepítés nem működik. Az áttelepítés csak azt jelenti, hogy a problémát egyik megyéből egy másik megyébe, egyik városból egy másik városba vagy vadászterületre helyezzük át" – mondta a környezetvédelmi miniszter a CNN Antena 3 televíziónak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?