Megóvta az alkotmánybíróságon a speciális ügyészséget felszámoló törvényt az USR

Alkotmányossági kifogást emelt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) az igazságügyben elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló törvény ellen.

Illusztráció | Fotó: AgerpresAz alakulat szerdai közleményében azt írják, a parlament által hétfőn elfogadott törvényjavaslat „nem felszámolja a SIIJ-t, hanem újra feltalálja azt”. Az ellenzéki párt szerint a Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter által beterjesztett tervezet nem tartja tiszteletben a törvény előtti egyenlőség elvét, ugyanis bár minden korrupciós ügyet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgál ki, a bírák és ügyészek esetében kijelölt ügyészekre bíznák ezt. Úgy vélik, ez veszélyeztetné a bírák és ügyészek függetlenségét, a kijelölt ügyészek kinevezési eljárása ugyanis átláthatatlan és nem mentes a politikai befolyástól. „A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagjai gyakorlatilag megválaszthatják, hogy ki vizsgálódjon az ügyükben” – érvelt az USR.

Stelian Ion parlamenti képviselő, korábbi igazságügyi miniszter felidézte, hogy a DNA létrehozása óta 117 jogerős ítélet született korrupt bírák és ügyészek ellen, és több per még folyamatban van. Mindeközben a „Dragnea-érában”, 2018-ban létrehozott SIIJ egyetlen bíró vagy ügyész ellen sem emelt vádat. „A bírák és ügyészek, akiknek vaj van a fejükön, félnek, a törvénytelenségeket elkövető és az igazságszolgáltatástól oltalmat remélő politikusok szintén félnek. A PSD–PNL–RMDSZ-koalíció csak mímeli a SIIJ felszámolását ezzel a tervezettel, amely valójában egy, a SIIJ-nél is ördögibb mechanizmust hoz létre” – fogalmazott Stelian Ion.

Az USR azt is kifogásolta, hogy gyorsított eljárásban fogadták el a tervezetet, nem várták meg a Velencei Bizottság véleményezését, és a tervezet közvitára bocsátásakor nem tartották be a 30 napos határidőt.

A szenátus hétfői ülésén döntő házként elfogadta a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet. Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott és február 21-én a képviselőházban már jóváhagyott jogszabályjavaslat értelmében a SIIJ megszűnik, a hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását a jelenlegi ügyészségek veszik át, a nyomozásokat csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik.

Kapcsolódók

Kimaradt?