Megdupláznák az ingázó diákok útiköltségeire elszámolható összeget

Az oktatási minisztérium elfogadná az Országos Diáktanács által javasolt módosításokat, így megdupláznák az ingázó diákok útiköltségeire elszámolható összeget.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy az oktatási minisztérium elfogadná az Országos Diáktanács módosításait, amely alapján egy ingázó diák 60 lejt, továbbá kilométerenként 6 lejt kapna, míg korábban 30 lej és kilométerenként 3 lej járt, legfeljebb 50 kilométerig. A tárcavezető hozzátette, ha az elszámolható összeg nem fedi a bérlet árát, a támogatás megduplázható, továbbá szociális ösztöndíjat is kaphat az ingázó tanuló, amennyiben megfelel a kritériumoknak – írja az Edupedu.ro oktatási szakportál.

Robert Avram, az Országos Diáktanács elnöke elmondta, a jelenleg elszámolható összegek nem minden esetben fednék a bérletek valós költségeit, ezért szükség van a duplázásra.

Fotó: Agerpres

Szerdán több szervezet, köztük a Mentsétek meg a Gyermekeket, valamint a World Vision is több módosító javaslatot fogalmazott meg a diákok ingáztatásáról szóló rendelettervezethez. A civil szervezetek úgy vélik, hogy a finanszírozási forrást kellene módosítani, így az nem az oktatási minisztériumhoz, hanem a fejlesztési minisztériumhoz tartozna.

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerdán beleegyezett abba, hogy találkozzon a diákok képviselőivel, így „megvitathatják az ingázással kapcsolatos gondokat”, de hozzátette, erre legközelebb október elseje után kerülhet sor.

Mint ismert, a tanügyminisztérium eltörölte a vidéki településről ingázó középiskolások szociális ösztöndíját, amit előzőleg nem jelentett be. A támogatottak köréből tehát kiesnek azok a tanulók, akiknek másutt kell középiskolába járniuk, mert nincs megfelelő oktatási intézmény a településükön.

Később azonban pontosított a minisztérium, úgy fogalmaztak: ezentúl ingázási támogatásban részesülnek az utazásra kényszerült tanulók, ezt pedig nem egy stabil összegben határozzák meg, hanem a szállítási költségekhez igazítják. Ez azt jelenti, hogy nagyobb keretösszeget szánnak az ingázási költségek elszámolására, illetve ha a bérletek összegét nem fedezi a minisztérium által kiszámolt támogatás, személyenként akár 50 százalékkal is növelhetik a juttatás értékét.

A Maszol megkeresésére Szabó Ödön parlamenti képviselő, oktatási szakpolitikus korábban elmagyarázta, „a rendszer bevezetése segíthet abban, hogy a hátrányos helyzetű diákok valóban eljussanak az iskolába, ha szeretnének. A minisztériumnak azonban oda kell figyelnie arra, hogy ne hozza nehéz helyzetbe azokat a vidéki diákokat, akik amúgy is nehezebb körülmények között élnek”. Szerinte egyrészt magasabb az iskolaelhagyás mértéke vidéken, ugyanakkor a falvakból ingázók személyes áldozatot is hoznak azért, hogy eljussanak iskolába – véli az oktatási szakpolitikus.

Szabó Ödön hozzáfűzte, első pillantásra méltánytalan a döntés, azonban valóban jól működhet a rendszer, ha a miniszter betartja az ígéretét. Sajnos többször előfordult, hogy az ígéretből nem lett valóság. „Azért félnek az új rendszer bevezetésétől a diákok, mert a 2021/2022-es tanév második félévében a téli és tavaszi bérleti költségeket még nem számolta el a minisztérium. Az ösztöndíjakat megkapták, de a bérleti elszámolásokat nem. Értem a diákok aggodalmát, hiszen a szállítási költségek megtérítésével kapcsolatos bizalmat vissza kell építenie a minisztériumnak” – nyomatékosította a szakember.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?