banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Megállítani már nem tudjuk a járvány harmadik hullámát, csak ellaposítani a fertőzési görbét

Európa számos országába megérkezett már a koronavírus-járvány harmadik hulláma, Izraelben és Nagy-Britanniában már túl is vannak rajta. Romániában január óta nem volt olyan magas az új fertőzéses esetek száma, mint szerdán, a múlt héten pedig 23 százalékkal több esetet azonosítottak, mint az előzőn. Emellett egyre több a brit variánssal fertőzött beteg is. Vass Levente egészségügyi államtitkárt és Fejér Szilárd kémikus kutatót kérdeztük a harmadik hullám veszélyeiről. 

Mint korábban megírtuk, Lorenzovici László marosvásárhelyi egészségügyi közgazdász úgy vélte: Romániába is megérkezett a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Álláspontját arra alapozta, hogy a múlt hét elején 25 százalékkal nőtt az igazolt új esetek száma az előző hét ugyanazon időszakához képest, és a heti összesítés is több mint 20 százalékos növekedést mutatott.

Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kémikus kutató egyetért az egészségügyi közgazdásszal. A Maszolnak elmondta: már laboratóriumi szinten is megfigyelhető, hogy megnőtt az elmúlt 10 napban a koronavírustesztek pozitivitási aránya, és ez a kórházi statisztikákon is látszik, egyre több beteget utalnak be. „Kijelenthetjük, hogy elkezdődött a harmadik hullám” – nyilatkozta a szakember.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hasonlóan vélekedik Vass Levente egészségügyi államtitkár is. Megkeresésünkre elmondta, várható volt, hogy az időjárás felmelegedésével a koronavírus okozta megbetegedések száma is nőni fog. Szerinte az ország különböző részein a harmadik hullám eltérő időpontokban fog megjelenni, a hidegebb régiókban később. Az időjárással is hozható összefüggésben az alacsonyabb átlaghőmérsékletű székelyföldi megyék helyzete, ahol még nem növekedtek jelentősen az esetszámok. Megjegyezte, hogy a közelgő tavasz sok embert csal ki az otthonából, agglomerációk alakulnak ki, és ez is hozzájárul a harmadik hullám terjedéséhez.

Megállítja-e az oltási kampány a harmadik hullámot?

A romániai oltási kampány Facebook-oldalán közzétett adatok szerint Románia nagyon jól áll az átoltottság terén: lakosságarányosan világszinten a hetedik a koronavírus-vakcina második adagjával történt immunizációt tekintve, az összes beadott dózis tekintetében pedig európai szinten a hatodik. Vass Levente azonban hangsúlyozta: az átoltottság még mindig nagyon alacsony, a harmadik hullám kezdeténél, tehát ebben az időszakban a vakcina csak mintegy 500-600 ezer embernek nyújt tényleges védettséget. Ugyanakkor a nem diagnosztizált, tünetmentesen lezajlott megbetegedések száma 3-4 millióra tehető, ami nem képes még a nyájimmunitást biztosítani.

Ennek ellenére Vass Levente szerint két jó hír is van. Az egyik, hogy az egészségügyi személyzetet már beoltották, és veszélyeztetett kategóriák (krónikus betegek és 65 évesnél idősebbek) közül is sokan megkapták már a vakcinát. Az államtitkár szerint ezért a kórházak majd jobban helyt tudnak állni, mint az előző hullámokban, és a legnagyobb kockázattal rendelkező betegek között sem lesz annyi elhalálozás.

Ugyanakkor az amúgy nagy fertőzőgócoknak számító, közszolgálatot ellátó intézmények alkalmazottjainak is folyamatban van a beoltása. „Tehát ha szerencsénk van, és a hatóságok intézkedéseit betartják az emberek, akkor sokkal kisebb áldozattal, sokkal kisebb problémák sorozatával fogunk szembenézni március végén és április elején, mint az előző járványhullámok idején” – összegezte Vass Levente.

Fejér Szilárd kutató is úgy vélte, az oltási kampány inkább a kórházak terhelését fogja csökkenteni, mivel kevesebb egészségügyi dolgozó esik ki koronavírus-fertőzés miatt. Emellett a már részben beoltott veszélyeztetett kategóriák (krónikus betegek és 65 évesnél idősebbek) körében is várhatóan kevesebben fognak megbetegedni. „Viszont még nem tart ott az oltási folyamat, hogy számottevő hatása legyen. Ehhez tízszer ennyi embert kellett volna beoltani” – jelentette ki a sepsiszentgyörgyi kutató.

Hozzájárult-e az iskolák megnyitása az esetszámok növekedéséhez?

Az egészségügyi államtitkár szerint az iskolák megnyitása hozzájárult az esetszámok növekedéséhez, mert összlakosságra számított találkozások számának a növekedését eredményezte. Vass Levente ugyanakkor hangsúlyozta: erre az intézkedésre szükség volt. „Az iskolák megnyitása egy olyan szükséges áldozat, amelyet a román hatóságok a társadalmi béke megteremtéséért és a lakosság fellélegzésért hozott, hogy segítsen a szülőknek, és az egyre inkább elmagányosodó gyerekeknek” – magyarázta.

Fejér Szilárd kutató úgy vélte, hogy az iskolák megnyitása „mindenképpen faktor” az esetszámok növekedésében, de nem ez az egyedüli tényező. Szerinte inkább az okozhat gondot, hogy az iskolák miatt megnő az indirekt fertőzések száma. Emiatt vigyázni kell az idősebb családtagokra, akiknek könnyen átadhatják a vírust a diákok. 

A brit variáns súlyosbító tényező

A sepsiszentgyörgyi szakember szerint egyre több a brit variánssal fertőzött beteg az országban, már a tesztelt minták 60-70 százalékában mutatható ki a kórokozónak ez a gyorsabban terjedő változata. A brit variáns megjelenése miatt pedig a harmadik hullám több országban súlyosabb lesz, mint az első kettő. „Románia sem lesz kivétel ez alól. Esetleg abban jobban állunk sokaknál, hogy az egészségügyi személyzet be van oltva, így jobban meg tudnak majd birkóznak a kórházak a betegséggel, és nem lesznek gócpontok” – jegyezte meg.

Fejér Szilárd magyarázata szerint a brit variáns azért veszélyesebb, mivel jóval könnyebben terjed, és azt mutatják az eddigi részadatok, hogy valószínűleg súlyosabb megbetegedést is okozhat az eredi vírusváltozatnál. Olyan változások vannak ugyanis a tüskefehérjén, amelyek miatt könnyebben kapcsolódik a sejtekhez és erősebb is lesz ez a kapcsolat. Ha könnyebben bejut, több sejtet tud megfertőzni, és így a beteg jóval nagyobb mennyiségben termeli a vírust. „Ezt látjuk a teszteléseken is: ismét nagyon sok a szuperfertőző, aki ontja magából a vírust” – jelentette ki.

Mi következik?

Fejér Szilárd szerint megállítani már nem tudjuk a harmadik hullámot, csak ellaposítani lehet a fertőzési görbét, de ahhoz kellene egy kollektív összefogás. Ám mivel „mindenki belefáradt már az egész históriába”, nem tartják be annyira szigorúan az előírásokat. „Éppen most, a brit variáns miatt kellene még szigorúbban betartani a szabályokat, mivel ha ezt nem tesszük meg, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, hogy iskolákat és osztályokat zárjanak be” – tette hozzá.

Vass Levente azt mondta: a hatóságok tudatában vannak annak, hogy nem a harmadik hullám fogadására készül most a lakosság és a gazdasági szféra, hanem a nyitásra, a „tavaszi dermedtség fellazulására”, a minisztérium és a kórházak ezért rendkívüli készenlétben vannak. Szerinte nagy kihívás lesz március folyamán, hogy az eddig csak koronavírusos betegeket ápoló egészségügyi intézmények kinyitják kapuikat a krónikus betegek előtt is, így nem csak covidos betegeket kell majd ellátni, hanem azokat is, akiket egy évig „kénytelen-kelletlen a rendszer hanyagolt”.

Az Antena 3 televíziónak Raed Arafat államtitkár azt nyilatkozta, hogy a hatóságok elsősorban a megelőzést látják a legjobb védekezésnek a harmadik hullám ellen, és jómaga az egészségügyi szabályozások betartását javasolja addig, amíg „el nem érünk Izrael szintjére”, ahol már a lakosság kétharmada be van oltva. „Sokan azt hiszik, hogy elmúlt a veszély, de mi megpróbáljuk felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy a helyzet bármikor a visszájára fordulhat, így addig kell betartanunk a szabályokat, amíg nem lesznek elegendően beoltva az országban” – magyarázta.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?