banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Zilahon meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány, ismét korlátozások lépnek életbe

Az esetszámok aránya a tegnapi adatok szerint Zilahon 3,47 ezrelék, emiatt szerdától tizennégy napig a megyeszékhelyen ismét megszorító intézkedéseket hoznak. Szilágy megye több településén is hasonló  a helyzet, a korlátozások az oktatást is érintik. 

Tilos lesz a bárok, kocsmák, szórakozóhelyek, diszkók nyitva tartása, a szállodák és panziók éttermei csak az elszállásolt vendégeknek tarthatnak nyitva, kötelező a maszkviselés minden 5 évet betöltött személy számára, zárva lesznek a kültéri és beltéri játszóterek, játszótermek, továbbá felfüggesztenek minden sporteseményt és előadást.

A fertőzöttségi ráta meghaladta a három ezreléket Csákigorbón (Gârbou – 10,13), Hídalmáson (Hida – 3,43), Cigányiban (Crișeni – 3,21), Zálhán (Zalha – 3,03) is, ezért az említett szabályok ezen településeken is életbe lépnek.

Nyolc településen sárga forgatókönyv szerint tanítanak

Dari Tamás főtanfelügyelő-helyettes portálunknak elmondta, a megyében csütörtökig 45 tanintézményben, nyolc területi adminisztratív egységben (UAT) Zilahon, Zsibón, Szamosudvarhelyen, Almásbalázsházán, Hídalmáson, Létkán, Náprádon és Zálhán sárga forgatókönyv szerint tanítanak, csak az elemisek és a végzősök vesznek részt személyesen a tanórákon.

Tizenhárom tanintézményben, három területi adminisztratív egységben Nagykeresztesen, Csákigorbón és Nagyilondán piros forgatókönyv lépett életbe, a diákok online tanulnak, csak az óvodások és az elemisták járnak be az iskolába.

,,Ha egy óvodai vagy elemi csoportban van egy fertőzött gyerek, akkor az egész osztály 14 napra online oktatásra tér át. Ehhez elég az iskolatanács határozata. Ha egy általános iskolai vagy líceumi osztályban két gyerek betegszik meg, akkor szintén felfüggesztik a szemtől szembe való oktatási módot. Amennyiben a szülők beleegyeznek, hogy a többi diákon elvégezzék a tesztet, és negatív eredmény születik, akkor azokkal a tanulókkal továbbra is fizikai jelenléttel zajlik az oktatás. Ha egy tanár fertőződik meg, akkor azt közölni kell az egészségügyi hivatalnak, akik fertőzési kimutatást végeznek, majd a közegészségügyi igazgatósággal (DSP) közösen születik döntés az ügyben, de az iskolákat nem zárják be, mert az a cél, hogy aki tud, az továbbra is járjon iskolába” – emelte ki a főtanfelügyelő-helyettes.

(A címlapkép a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?